donderdag 6 november 2014

Oebele is hupfalderiere

Nog voor de officiële releasedatum van 9 november lag de door mij zo begeerde Oebele 4CD box gisteren in de bus. Ik had, met vele anderen, gedoneerd om het uitgeven van de box mogelijk te maken en daar hoorde bij dat je de box kreeg toegestuurd. De box is een aanvulling op de vier vroeger uitgebrachte albums en bevat 100 liedjes. Op beeld is van de serie "Oebele" niet veel bewaard gebleven, dat wat er nog was is in 2011 op een DVD box verschenen.

De eerste uitzending van "Oebele" was op 19 oktober 1968, ik heb er dus hele vage herinneringen aan, en de DVD box gaven die mistige flarden wat meer contouren. Het leukste zijn de liedjes en gelukkig waren die in bewaring gegeven bij koorlid Ria Tammer, zodat nu na ruim 45 jaar alle liedjes te horen zijn op de eerdere albums en de nu uitgegeven CD box. Willem Nijholt, Wieteke van Dort, Ab Hofstee, Herman Vinck, Marjan Berk en Rob de Nijs, die in "Oebele" zijn comeback maakte nadat zijn carrière als tieneridool eind jaren 60 wat in het slop was geraakt zijn te horen met vele gasten als o.a. André van Duin, Lex Goudsmit en Willeke Alberti samen met het kinderkoor Henk van der Velde, omgedoopt tot het Oebeler kinderkoor.

Op een paar na zijn alle liedjes geschreven door Joop Stokkermans (muziek) en Harrie Geelen (tekst). De Nederlandse taal wordt zo mooi gebruikt door Harrie en de muziek van Joop is zo heerlijk kenmerkend voor die tijd. Het zijn kinderliedjes, maar zeker niet kinderachtig! En het Oebeler kinderkoor zingt zoals kinderen horen te zingen, gewoon als kinderen, zonder de 'R' als een 'J' uit te spreken zoals bij het Kinderen Voor Kinderen koor gebruikelijk is ('Als ik de baas zou zijn van het "joujnaal"). In het clipje zingen Willem en Wieteke het wonderschone "Hoe Gaat Het Eigenlijk Met Jou" uit de uitzending van 23 augustus 1969.

Op 25 december 1971 was de laatste uitzending van "Oebele", maar een maand later wordt er een doorstart gemaakt met een serie die nog veel meer tot de verbeelding zou gaan spreken; "Kunt U Me De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer". Harrie Geelen en Joop Stokkermans blijven de liedjes maken, Ab Hofstee, Rob de Nijs en Martin Brozius die in de laatste uitzending van "Oebele" te zien was gaan mee. Wieteke en Willem krijgen later een gastrol. Het Oebeler Kinderkoor worden de kinderen van Hamelen. Ook daar is in beperkte oplage een 4CD box van gemaakt met 100 liedjes en die heb ik niet, maar zou ik heel graag willen hebben. Helaas is ie al lang niet meer verkrijgbaar. De liedjes heb ik wel, maar het echte boxje zou het helemaal compleet maken.




6 opmerkingen:

  1. Zelf heb ik weinig met Oebele, maar ik kan me jouw enthousiasme heel goed voorstellen. Ik heb het (zo vaak) met andere dingen..! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hamelen is weliswaar de serie die ik als kind bewust heb gevolgd (ik ben van bouwjaar 1968), maar door de hernieuwde aandacht via de nostalgie-websites over tv-series van vroeger ben ik ook de muziek van deze serie gaan ontdekken. Ik merk dat qua taalgebruik en eenheid van tekst met de gecomponeerde muziek ook hier al het onderste uit de kan werd gehaald. Misschien toch nog proberen die box ook te gaan bestellen...

    Mijn ontdekkingstocht naar de muziek van Joop Stokkermans wordt al maar boeiender, temeer daar die mijn eigen nieuw te maken liedjes begint te inspireren.

    BeantwoordenVerwijderen