woensdag 10 augustus 2016

Hallo en tot ziens

Waren ze eerst nog boos op elkaar vanwege een neergeschoten gevechtsvliegtuig eind vorig jaar, gisteren hebben ze het weer bijgelegd. Vladimir Poetin en Recep Erdoğan. Ik denk dat de Turkse dictator in de ogen van zijn evenknie in Rusland bewondering heeft geoogst door afgelopen weekend 1 miljoen mensen op de been te krijgen om de straten rood te kleuren met de nationale vlag om te protesteren tegen iets wat twee weken geleden al beslecht was.

Als je het volk zo hebt gehersenspoeld, lees: bang gemaakt, dat ze blindelings doen wat je zegt, zelfs zoiets stompzinnigs als het protesteren tegen iets wat al een halve maand voorbij is, dan vraag je hem eens op de thee, zeker als de man in korte tijd ook nog duizenden juristen, docenten, journalisten, wetenschappers, kortom mensen die wél hun hersenen durven te gebruiken, heeft ontslagen en er nu nog zo'n 16.000 van vast zitten. Dan wil je even tips uitwisselen. Zeker ook notities maken hoe hij het voor elkaar krijgt dat Turken in andere landen tóch achter De Grote Leider staan, en hoe richt je zo'n kliklijn op?

Recep bedankte Vladimir voor zijn telefoontje na de couppoging. Ik denk dat het iets in de trant van 'wat erg voor je meid', geweest zal zijn, maar deze vond dat vanzelfsprekend, want hij zei 'altijd categorisch tegen pogingen tot onconstitutionele acties' te zijn. Een gebied van een buurland annexeren hoort daar denk ik niet bij, maar dat weet ik niet zeker.

In Nederland waren we met hele andere dingen bezig, daar was het hete nieuws dat turner Yuri van Gelder, je weet wel die van 1.50 bij 1.50, naar huis is gestuurd van de Olympische Spelen. Je zou van iemand die in 2009 is geschorst vanwege het feit dat ie veelvuldig met zijn neus in de vim lag verwachten daarvan geleerd te hebben en zich voorbeeldig zou gedragen. En niet dat ie tegen de regels in het olympisch dorp had verlaten om stomdronken en luidruchtig rond een uur of 6 in de ochtend weer terug te komen. Alcohol en (olympisch) sporten gaat niet samen, zo werd gesteld. Bijzonder wel om de ontmoetingsplaats van de sporters en hun achterban het Holland Heineken Huis te noemen. Ach, what's in a name? Een keiharde les voor Yuri die zo dicht bij zijn droom was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten