dinsdag 9 augustus 2016

Herinnert U zich deze nog? #91

BOUDEWIJN DE GROOT & ELLY NIEMAN
"PRIKKEBEEN"
1968
Aantal weken: 6
Hoogste positie: 8

Als groot fan van Boudewijn de Groot is dit één van mijn favoriete nummers. De prachtige tekst van Lennaert Nijgh op muziek van Boudewijn met het fenomenale orkest onder leiding van Bert Paige. Dit lied geeft voor mij perfect het 'jaren 60-gevoel' weer. Lennaert wist zijn teksten zo intrigerend te schrijven dat je helemaal in het lied zit en zelf kunt interpreteren waar het over gaat. Lennaert werd geïnspireerd door het kinderboek "Reizen en avonturen van Mijnheer Prikkebeen" uit 1858, wat een bewerking was van de Zwitserse stripfiguur Monsieur Cryptogame van Rodolphe Töpffer. In het boek wordt Prikkebeen afgebeeld als een lange dunne man met slipjas, hoge hoed en een vlindernet die op reis gaat naar Amerika. Hij heeft ook een zuster Ursula, wat Lennaert dan weer op het idee bracht voor de hit "Dag Zuster Ursula" van Rob de Nijs. 

Het is één van de weinige duetten die Boudewijn in zijn loopbaan heeft opgenomen. Elly Nieman won in 1965 als 19 jarige het "Cabaret Der Onbekenden". De hoofdprijs was het maken van een lp met naast veel eigen nummers ook een prachtige vertaling van het Shangri Las nummer "Past Present And Future", en een lied geschreven door Boudewijn en Lennaert, dus was de stap klein om haar te vragen om 'het mager meisje van plezier' in "Prikkebeen" te vertolken. In 1968 trouwde Elly met Rikkert Zuiderveld en gingen samen een zeer succesvol duo vormen, eerst met  maatschappijkritische nummers, maar halverwege de jaren 70, nadat zij zich tot het christendom hadden bekeerd met repertoire dat daarbij past, om wat later toch weer wat meer kritische teksten te maken.

Elly, die zich tot op de dag van vandaag in hippie-stijl kleedt en Boudewijn zijn al die tijd vrienden gebleven en bij gelegenheid, die echt heel zeldzaam is, willen ze nog wel eens hun hit uit 1968 ten gehore brengen, zoals op 3 oktober 2008 waar ze optraden ter gelegenheid van '50 Jaar Nederpop'. 

40 Jaar later nog één keer "Prikkebeen". Geen opmerkingen:

Een reactie posten