zaterdag 20 augustus 2016

Herinnert U zich deze nog? #92TOWER
"SEE YOU TONGHT"
1982
Aantal weken: 9
Hoogste positie: 12Naast dat de Leidse band Catapult na hun glamrock periode vanaf de jaren 80 zelf onder verschillende namen platen uitbrachten (o.a. Monotones, Videokids en Rubberen Robbie) hadden ze eerder een productiemaatschappij opgericht, Cat Music. Door hen geschreven nummers die niet geschikt waren voor Catapult, werden door andere artiesten opgenomen: Internationals, Snoopy, Patricia Paay, Lia Velasco en Surfers hadden grote hits met liedjes uit de Cat Music stal.

In 1982 kwam Cat Music met de groep Tower, bestaande uit Ton Hoogenboom, Ben Peterzen, Henk van Loon en de krachtige vocalen van Cor van der Hoogt en Marian Pijnaker. De eerste single "See You Tonight" wordt hevig geplugd door de in die tijd oppermachtige Frits Spits. Hun stijl valt het beste te omschrijven als symfonische poprock met een commerciële twist. Er komt een conceptalbum "Titan", waarvan nog twee singles worden getrokken "Goin' Home" en het titelnummer. Na nog twee geflopte singles valt het doek voor Tower.

In de tijd dat Tower succesvol is zingen Marian en Cor ook de vocalen in van Fantastique, eveneens een productie van Cat Music. Het zijn discoliedjes, en "Mama Told Me" en "Costa Blanca" zijn Europese hits. Maar op de singlehoesjes zien we Dick van Dam en Astrid Leuwener, zij playbacken de hits ook tijdens tv- en andere optredens. Dit kunstje hadden de heren van Cat Music al eens uitgehaald met de Surfers, waar de Haagse zusjes Crooks van de Internationals de liedjes inzingen en op tv een aantal andere dames mimen, w.o. Esther Oosterbeek in haar pre Dolly Dots tijdperk. Ook de heren van de Surfers die we zien hadden geen noot gezongen op de hits.

Na het uiteenvallen van Tower zijn Marian en Cor doorgegaan met een nieuwe groep Split Decision, maar dat werd geen succes. Beiden gingen hun eigen weg maar bleven bezig in de muziek om in 2011 een reünie met de andere bandleden van Tower te maken met een aantal optredens en zelfs een nieuwe single op te nemen in 2014 "Show Me". Een album was ook in de planning, maar ik geloof niet dat daar iets van gekomen is.


2 opmerkingen:

  1. Leuk Frans. :-) Catapult had ook een Katwijks element, volgens mij in de vorm van Cees Bergman. Zijn broertje zat bij mij in de klas op de lagere school. Op een dag zaten de bandleden bij moeders op de koffie in de tuin, pal tegenover de school. Meteen toen de school uitging verdrongen de kinderen zich en masse tegen de heg voor handtekeningen. De heg heeft wel wat tijd nodig gehad om te herstellen. Het 'Kattekse'geluid was goed herkenbaar in de tijd van Rubberen Robbie. Vooral als in 'De vuile zeeballade' 'opa' zegt: 'Wie het die verroeste vaète hier neer'elege?' en: 'dat benne zaèmaèuwe m'n jonge'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, er kwamen ook leden uit Katwijk. Leuke anekdote trouwens!

      Verwijderen