zondag 28 augustus 2016

Nog 7 maanden

Op 15 maart 2017 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Ik ben daar nog niet heel erg mee bezig, maar nog niet eens terug van het zomerreces, beginnen sommige politici al met verkiezingsretoriek te praten. Zo zei onze premier Mark Rutte, van de VVD, dat hij spijt had van het breken van zijn vorige verkiezingsbeloftes. 'Ik zeg daar sorry voor', was reactie op het niet kunnen waarmaken dat er niet aan de hypotheekrente werd gemorreld, dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan en het ergste vond hij nu dat die duizend euro voor iedere werkende Nederlander die hij had beloofd geen doorgang kon vinden. Hij constateert dat hij een les heeft geleerd. We zullen het zien.

Diederik Samsom van de PvdA verkondigde 'Ik heb de couveusebaby verwaarloosd'. Ik dacht even dat hij net zoals hij destijds zijn gehandicapte dochter Benthe schaamteloos heeft gebruikt voor zijn campagne, nu weer een ander kind daaraan ging blootstellen, maar het bleek een metafoor te zijn voor zijn fractie. Nu de verkiezingstijd nakende is, moet hij zijn partij natuurlijk langzaam gaan losweken van coalitiepartner VVD. Hij vindt dat de opdracht van de PvdA verschuift, samen met de VVD richtte ze zich voornamelijk op economisch herstel, maar nu is het belangrijk om zich (weer) te gaan bezighouden met sociaal-culturele kwesties.

De partij die als eerste met z'n verkiezingsprogramma kwam was 50Plus, bij monde van Henk Krol. Nu ik zelf tot die doelgroep behoor mag en kan ik dat niet negeren. De AOW-leeftijd terug naar 65 jaar. Afschaffen extra vrije dagen voor senioren, waardoor ze niet extra duur zijn. In alle treinen moet weer een wc komen. Dat zijn 3 van de 15 speerpunten uit hun programma.

Ook Geert Wilders van de PVV heeft het programma klaar op slechts één A4tje, meer heb je ook niet nodig als je van Nederland een nationalistische heilstaat à la Noord Korea wilt maken. Feit blijft wel dat de PVV in de peilingen de meeste zetels heeft, en of ik het nu wel of niet met de standpunten van die partij eens ben, mocht het zo zijn dat het volk beslist dát de PVV daadwerkelijk de grootste partij wordt, dan vind ik niet dat andere partijen mogen weigeren om met de PVV samen te werken. Het is de keus van het volk, als men dat negeert, is de leus 'Iedere stem telt' die vanaf nu regelmatig te horen zal zijn een wassen neus. Bovendien staan zij ten dienste van het volk. We gaan het meemaken.

Nog geen verkiezingsprogramma, maar wel een duidelijke belofte kwam van D66-leider Alexander Pechtold, hij kondigde aan dat als zijn partij niet in het kabinet komt na de verkiezingen hij zal stoppen als leider van D66. Nu maar hopen dat het geen Gordon Heuckeroth belofte is. Deze wandelende klaagmuur roept al 15 jaar dat hij het gezanik en gezeur over hem zat is en naar Zuid Afrika zal emigreren en dat we nooit meer iets van hem zullen horen, alleen hij doet het nooit.

En dan is er nog de charismatische lijsttrekker van Groen links Jesse Klaver, die steeds meer op de premier van Canada Justin Trudeau gaat lijken in zijn publieke optredens, en naast het nog te onthullen verkiezingsprogramma van zijn partij ook zeker gebruik zal maken van het eerst genoemde feit.

Het wordt weer een vermakelijke tijd vol met beloftes die nooit waar gemaakt kunnen worden, meel in de mond en holle retoriek.

Mark Rutte 

Diederik Samson

Henk Krol

Geert Wilders

Alexander Pechtold

Jesse Klaver

Geen opmerkingen:

Een reactie posten