woensdag 24 augustus 2016

Jammer

De afgelopen weken werd heel NPO 1 er voor gereserveerd, de verrichtingen van de olympische sporters, en gisteren zijn ze thuis gekomen, althans zij die een medaille gewonnen hadden, de overigen waren al eerder, nog nét niet met pek en veren, het olympisch dorp uitgezet, want zij hadden niets gewonnen en werden direct op het vliegtuig naar huis gezet. De term 'samen uit samen thuis' was bij Chef de Mission Maurits Hendriks niet bekend, net zoals de olympische oergedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. Het was Pierre de Coubertin, die aan de wieg stond van de moderne Olympische Spelen, die heeft gezegd: "Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden". Maar daar had Maurits ook nog nooit van gehoord, geen medaille dan opgesodemieterd, nee ook niet als sporters zelf hun verblijf wilden bekostigen, gewoon moven. Lijkt me een gezellige man.

Jammer, ook al heb ik er helemaal niets mee, snap ik natuurlijk wel dat al die olympiërs jaren hier naar toe hebben geleefd en zichzelf veel hebben ontzegd om zover te komen, dan is het vrij kinderachtig om zo met hen om te gaan als een stel slecht presterende schoolkinderen die straf verdienen. Maar goed het is gebeurd, en Nederland en vooral sportminnend Nederland kennende is hier het laatste woord nog niet over gezegd, hier zal tot in lengte van maanden nog over nagepraat worden. 

Wat ik ook jammer vind, of zeg eigenlijk maar schokkend, is dat de NOS, die zoals gezegd wekenlang een hele zender in beslag heeft genomen om alles van wat er in Rio gebeurde verslag te doen, voor de Paralympische Spelen, die van 7 t/m 18 september worden gehouden, geen live verslag zal doen, maar enkele korte samenvattingen door de dag heen, in totaal minder dan twee uur per dag en soms nog minder. Schaamteloos! Deze sporters hebben net als de andere olympiërs er ongelooflijk hard voor getraind. Ook zij verdienen support en aandacht van het thuisfront. Gemiste kans om ook met deze sporters live hun momenten van euforie te kunnen beleven. Hiermee wordt duidelijk aangegeven dat er voor de minder valide mens nog een wereld te winnen valt in Nederland. 

Ik wens de dames en heren die aan de Paralympische Spelen gaan meedoen ontzettend veel succes en vooral ook veel plezier.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten