vrijdag 12 augustus 2016

Nationaal ZorgFonds

Tien jaar na de invoering van ons zorgstelsel blijkt deze niet toegankelijker, maar wel duurder. Het CBS geloofde er destijds heel erg in. 'Kosteneffectief, toegankelijk en van hoge kwaliteit', schreven ze in 2003. Recente cijfers van de OESO geven echter aan dat dit stelsel enorm duur is. In Nederland geven we per persoon per jaar €1365,- meer aan zorg uit dan andere landen. Voor de invoering van het huidige zorgsysteem lagen de kosten onder het Europees gemiddelde, nu schieten we er bovenuit.

Gezamenlijk betaalde zorg verschoof naar individueel betaalde zorg. Het eigen risico zorgt voor een hogere premie voor zieken om de premie van gezonde mensen te drukken. In 2014 konden 800.000 klanten van de vier grootste verzekeraars hun eigen risico niet betalen. Van de doktersassistentes geeft 92% aan dat zij met regelmaat patiënten de deur moeten wijzen wegens betaalproblemen.

De zorg werd niet goedkoper en zeker ook niet toegankelijker. Op de NUMBEO-lijst van goede zorgstelsels staan we op de 29e plaats, in de Bloomberglijst op plek 40. Nederlanders zetten de zorg in de top drie van maatschappelijke problemen volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Gisteren kwam mij het Nationaal ZorgFonds onder ogen, als je op de voorgaande link klikt kom je op hun website, waar je hen kunt steunen in hun actie. Je kunt daar ook precies lezen wat hun doel is, ze willen dat de zorg voor en van iedereen is en dat de gezondheid centraal staat en niet de marktwerking. Ze streven er naar om de zorgverzekeraars af te schaffen en één Nationaal ZorgFonds op te zetten. Zonder onnodige bureaucratie en zonder eigen risico, die nu €385,- is.

Ik heb mijn naam en email aan hen gegeven, omdat ik denk dat het een goede ontwikkeling zal zijn, zeker als je leest op hun gemakkelijk toegankelijke website, die in gewone mensentaal is opgesteld, hoe het met een ZorgFonds zoveel beter kan gaan. Neem de moeite om het eens te bekijken en maak dan je eigen beslissing om het initiatief te steunen. We wonen nog steeds niet in communistisch China of dictatoriaal Turkije, dus een ieder heeft het recht om het iets te vinden wat zijn of haar support verdient of het ver van zich te werpen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten