woensdag 31 augustus 2016

In Memoriam: Gene Wilder

Hij was een kind van Joods-Russische immigranten en zijn eigenlijke naam was Jerry Silberman, maar die naam vond hij zelf ongeschikt voor een acteur. Samen met een vriend ging hij het alfabet af, en toen deze "Wilder" zei, wist hij dat dit zijn artiestennaam zou worden. Gene haalde hij uit een boek van Thomas Wolfe. Gene Wilder begon met acteren op Broadway. Zijn eerste grote rol in een speelfilm was in 1967 als Eugene Grizzard, de begrafenisondernemer die werd ontvoerd in "Bonnie And Clyde".

De rol die zijn hele leven aan hem zou blijven kleven was die van Willy Wonka in de film "Willy Wonka & The Chocolate Factory" uit 1971 naar het overbekende kinderboek van Roald Dahl. Waar hij kwam bleven kinderen gedurende zijn hele leven roepen: 'Kijk daar is Willy Wonka!!' Hij heeft regelmatig samengewerkt met Richard Pryor, met hem maakte Gene vier films. Ook met Mel Brooks heeft hij verscheidende films gemaakt. Zijn laatste acteerklus was de rol van Mr. Stein in de tv serie "Will & Grace" in het seizoen 2002-2003.

Gene is vier keer getrouwd geweest, en heeft uit geen van de huwelijken kinderen. Zijn laatste huwelijk was met Karen Boyer in 1991 tot aan zijn overlijden. In 2013 werd Gene gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer. Hij wilde dat absoluut niet in de openbaarheid brengen omdat hij met name zijn jonge fans, die hem als Willy Wonka zagen, niet wilde confronteren met een 'grote mensen ziekte'. Op 29 augustus jongstleden is Gene aan de gevolgen van deze ziekte overleden. Zij neef Jordan vertelde dat hij rustig is ingeslapen terwijl Karen en Gene elkaars handen vasthielden en luisterden naar zijn favoriete muziek. Gene Wilder is 83 jaar geworden.

Gene Wlder, links in zijn glansrol als Willy Wonka. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten