donderdag 4 augustus 2016

In Memoriam: Marni Nixon

Volgens mij is er in Nederland geen gewag van gemaakt, maar op 24 juli j.l. is de Amerikaanse zangeres Marni Nixon overleden op 86 jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Pas gisteren kwam ik er achter.

Marni heeft opera gestudeerd en was sopraan, naast zingen en acteren in opera's deed ze ook veel concerten met bekende orkesten over de hele wereld, speelde ze in musicals en tv-series, en toch zullen niet veel mensen haar kennen ondanks dat vrijwel iedereen haar wel heeft gehoord. Marni was namelijk één van Hollywoods meest gecontracteerde 'ghostsingers'.

Deborah Kerr's Anna in "The King And I", Natalie Wood's Maria in "West Side Story" en Audrey Hepburn's Eliza in "My Fair Lady", als deze dames in gezang uitbarsten is het Marni's stem die we horen. Geen van deze actrices kon zingen. Er werd en wordt in de filmindustrie vaak gebruik gemaakt van ghostsingers, maar daar is altijd heel stiekem mee omgegaan, Marni moest steeds een contract ondertekenen dat ze er niets over zou onthullen, nooit was haar naam te zien bij de credits op de aftiteling. Op een gegeven moment waren die contracten verjaard en kwam het in de openheid, hoewel het altijd al een publiek geheim was.

Ook leende ze haar zangstem aan actrices als Margaret O'Brien, Janet Leigh en Jeanne Crain, en zong ze de hoge noten in "Diamond's Are A Girl's Best Friend" van Marilyn Monroe. In "The Sound Of Music" was ze naast te horen ook te zien als één van de nonnen. Maar ook in die film zong niet iedereen zelf. Julie Andrews natuurlijk wel, maar Christopher Plummer's zangstem, die The Captain speelde, werd gezongen door Bill Lee, en voor het prachtige maar vocaal ook moeilijke "Climb Ev'ry Mountain" voelde Peggy Wood (Moeder Overste), destijds 73, zich te oud. Dit lied werd ingezongen door Margery McKay. En het schijnt ook dat geen van de kinderen daadwerkelijk heeft gezongen.

Marni had naast haar ghostsinging zelf een mooie carrière die vanaf 1948 tot 2009 heeft geduurd. Later heeft ze wel eens gezegd: "Ik heb mijn stem aan zoveel anderen geleend, dat het voelde of ie niet meer bij me hoorde". Ook heeft ze toegeven dat die anonimiteit haar niet zoveel uitmaakte, maar nadat ze voor Natalie Wood de liedjes van "West Side Story" had gezongen, realiseerde ze zich pas hoe belangrijk haar stem was voor de film. "Ik had mijn talent gegeven en iemand anders kreeg en nam er de credits voor".

Gelukkig heeft Marni nog mogen meemaken dat die geheimhoudingsplicht verjaarde en ze in jubileumprogramma's over de films waarin ze had gezongen haar opwachting kon en mocht maken om er over te vertellen. Marni is 3 keer getrouwd geweest en heeft uit haar laatste huwelijk met Ernest Gold drie kinderen, waaronder de bekende singer/songwriter Andrew Gold.


Marni Nixon als Sister Sophia in "The Sound Of Music". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten