woensdag 26 oktober 2016

In Memoriam: Eddy, Bobby en Pete

Lieve mensen, er is een kaalslag aan de gang in de wereld van de lichte muziek, drie mannen die totaal van elkaar verschillen, maar die alle drie voor mij en vele anderen van betekenis zijn geweest met hun werk.

Eddy Christiani
24 oktober is op 98 jarige leeftijd de Nederlandse gitarist en zanger Eddy Christiani overleden. Hij begon zijn carrière in 1936 en maakte in 2007 zijn afscheidstournee. Hij trad tot op hoge leeftijd ook in bejaardentehuizen en zorginstellingen op. Het leverde hem nauwelijks geld op, maar hij zag het als een manier om iets terug te doen voor zijn fans. Ondanks dat Eddy talloze Nederlandse evergreens op zijn naam heeft staan (o.a. "Spring Maar Achterop", "Ouwe Taaie", "Greetje Uit De Polder") was hij een betere gitarist dan zanger, hij zei z'n liedjes meer op dan dat ie zong. Hij was de eerste Nederlandse artiest die een elektrische gitaar bespeelde, én de eerste artiest die in 1952 een gouden plaat kreeg voor zijn lied "Zeemanshart".Bobby Vee
Het fatale vliegtuigongeluk waarbij o.a Buddy Holly om het leven kwam was het dubieuze begin van de carrière van de toen 15 jarige Bobby Vee. De Winter Dance Party-tour waar Buddy zou optreden moest doorgaan en Bobby werd als vervanger gevraagd. In de eerste helft van de jaren 60 werd Bobby een tieneridool, met hits als "Take Good Care Of My Baby", "Rubber Ball" en "The Night Has A Thousand Eyes". Daarna liep het succes terug, maar hij heeft tot 2012 opgetreden, toen trok hij zich terug omdat bij hem de eerste symptonen van de ziekte van Alzheimer waren geconstateerd. Tot die tijd was hij ook altijd bij de Winter Dance Party-herdenkingsbijeenkomst welke sinds 1979 werd gehouden ter nagedachtenis aan Buddy Holly, Ritchie Valens en Big Bopper die bij het vliegtuigongeluk om het leven zijn gekomen. Bobby was 52 jaar getrouwd met Karen Bergen, zij overleed in augustus vorig jaar, ze hebben 4 kinderen. 24 oktober is Bobby overleden aan de gevolgen van de eerder genoemde ziekte op de leeftijd van 73 jaar.
Pete Burns
In Nederland kennen we Pete Burns als de zanger van de band Dead Or Alive die in 1985 een hit hadden met "You Spin Me Round" geproduceerd door de in die dagen onvermijdelijke Stock, Aitken & Waterman. Daarna hoorden we niet zoveel meer van de band, die met verschillende personeelswisselingen altijd is door blijven gaan, met Pete als opzienbarend middelpunt. Vanaf de jaren 80 heeft Pete talloze (zelf sprak hij over 300) plastische chirurgische ingrepen ondergaan, die hem een, laten we zeggen, heel ander uiterlijk gaven. Op 23 oktober is Pete overleden aan een hartaanval. Hij is 57 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten