vrijdag 21 oktober 2016

In Memoriam: Mieke Telkamp

Zelf ken ik Mieke Telkamp vooral als panellid in "Avro's Wie-kent-kwis", waar ze altijd gierend van de lach over haar deskje lag, maar ze was natuurlijk zangeres. Vanaf 1953 t/m 1967 heeft ze furore gemaakt. Ze was de eerste Nederlandse zangeres die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zong, vanaf 1955 verschenen haar platen ook met groot succes in Duitstalige landen.

Op doktersadvies stopte ze eind jaren 60 met zingen, om begin jaren 70 weer een comeback te maken, waarbij ze zich beperkte tot platen maken en radio- en tv-optredens. In het land optreden deed ze niet meer. Toch scoorde ze in 1971 haar grootste hit met het (naar mijn smaak) afschuwelijke "Waarheen Waarvoor". Maar liefst 22 weken stond deze bewerking van "Amazing Grace" in de hitparade, en groeide uit tot een topper in het uitvaartcircuit.

Haar laatste optreden als zangeres was in 1990 en toen verdween ze voor heel veel jaren uit beeld. In 2008 trad ze op aandringen van enkele collega's weer in de openbaarheid toen er een dvd van haar uitkwam met daarop 40 beeldregistraties uit haar carrière. In 2011 was ze voor het laatst in een tv-programma te zien, ze ontving toen voor de dvd een gouden exemplaar.

Ze koos er bewust voor om teruggetrokken te leven: "Ik wil niemand meer zien. Iedereen wil van alles met me, maar daar heb ik helemaal geen zin in. Laat me met rust, ik ben graag op mezelf. Ik ben een zangeres die niet meer zingt, dus dan heb je geen bestaansrecht meer in de media".

Mieke heeft geen lang ziekbed gehad en is rustig ingeslapen met familie om haar heen. Het afscheid vindt op haar uitdrukkelijke verzoek in besloten kring plaats. En nee, haar "Waarheen Waarvoor" zal niet worden gespeeld. Mieke is 82 jaar geworden.


Mieke Telkamp tijdens haar laatste tv-interview in 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten