zaterdag 12 november 2016

In Memoriam: Leonard Cohen

De Joods-Canadese dichter, schrijver en singer-songwriter Leonard Cohen is 7 november overleden op 82 jarige leeftijd, maar zijn familie heeft het pas op 10 november wereldkundig gemaakt. Je kunt zeggen dat de man welhaast in het harnas is overleden. Vanwege geldproblemen veroorzaakt door zijn zaakwaarneemster Kelley Lynch die grote sommen geld, bestemd voor zijn pensioen, had verduisterd moest Leonard blijven optreden en platen maken, zijn laatste album "You Want It Darker" kwam enkele weken geleden nog uit, en gold voor de echte kenners van zijn werk als voorbode voor zijn naderende dood.

Leonard was vastbesloten om dichter te worden, en debuteerde in 1956 met zijn eerste bundel "Let Us Compare Mythologies". Pas in 1967 kwam zijn eerste LP uit met daarop zijn bekende nummers "Suzanne" en "So Long Marianne". Was hij bij het eerste lied nog geïnspireerd door zijn platonische relatie met Suzanne Verdel, de Marianne uit het tweede lied was Marianne Ihlen die Leonard leerde kennen op het eiland Hydra in Griekenland in 1960, vrijwel de gehele jaren 60 bleven ze samen.
En dan is er natuurlijk het lied "Hallelujah", wat ik zelf één van z'n mooiste nummers vind. Het is verschenen op album en single in 1984. Succesvol waren ook de coverversies van John Cale en Jeff Buckley. Toch verschilt de tekst van die van Leonard. Toen John aan Leonard de songtekst vroeg faxte die hem per omgaande 15 pagina's met tekst. De talloze covers daarna volgen meestal de versie van Jeff Buckley. Leonard heeft wel eens gezegd: "Het is een goed lied, maar teveel mensen zingen het".

Leonard wordt over het algemeen op een torenhoog voetstuk gezet vanwege zijn muzikale nalatenschap. Ik vind vooral zijn vroegere periode goed toen hij nog echt zong, eind jaren 80 werd het meer parlando op een ondergrond van synthesizer met heel veel backingvocals die meer leading dan backing waren. En hoewel met name veel vrouwen door zijn stem al samentrekkende sensaties in hun onderlichaam ervaren, kan ik naar zijn latere werk niet te lang luisteren. Maar dat is persoonlijk en neemt niet weg dat met het overlijden van Leonard Cohen er een heel aimabele en een heel groot taalvirtuoos van ons is heen gegaan.

Zijn grote liefde uit de jaren 60, Marianne, is dit jaar gestorven op 81 jarige leeftijd in een ziekenhuis in Oslo. Kort voor haar overlijden schreef Leonard haar: "Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine...Goodbye old friend. Endless love, see you down the road." Daar word je wel even stil van. Zo mooi. Natuurlijk hoort Leonard op een voetstuk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten