donderdag 17 november 2016

Overzegend

Al 4 seizoenen kijk ik met veel plezier en soms hier en daar een traantje naar het programma "Ali B Op Volle Toeren", waarin Ali B samen met een bevriende rapper een Nederlandse artiest ontmoet die dan van elkaars nummer een eigen versie moeten maken. Bij de uitzending van gisteren bleek dat Ali al die seizoenen al achter Boudewijn de Groot en Herman van Veen aanzat om hen, los van elkaar, in het programma te krijgen. We zagen dat hij ze bij een presentatie waar zij in de zaal zaten haast smeekte om toch eens 'ja' te zeggen, en ze zeiden 'ja', met als voorwaarde dat ze samen in een uitzending mochten.

Herman van Veen en Boudewijn de Groot twee grootheden als het op Nederlandse muziek aan komt, vrijwel gelijktijdig begonnen in de jaren 60, maar die elkaar in al die jaren eigenlijk maar heel sporadisch hebben gezien, laat staan met elkaar gewerkt. "Wij kennen elkaar van onze liedjes op de radio" zei Herman. Twee zeer verschillende mannen, met een heel andere manier van werken en kijk op het meedoen aan het programma. Herman positief en geïnteresseerd, Boudewijn gereserveerd en afwachtend. Naast Ali, die heel gelukkig was dat het hem dan eindelijk gelukt was, was rapper Diggy Dex überenthousiast toen hij hoorde van welke grootheden hij hun nummers mocht herschapen.

In de 40 minuten dat het programma duurde zag je dat de werelden van deze mensen die zo ver van elkaar aflagen, door interesse in elkaars muziek, verhalen en levens dichter naar elkaar toe kwamen.
Boudewijn en Herman gingen voor het eerst in hun lange carrières samen aan het werk en maakten van Diggy's nummer "Treur Niet" middels een antwoord een weergaloos lied. Diggy, Ali en hun achterban hadden de welhaast onmogelijke taak om het rappe liedje "Opzij" van Herman en de klassieker "Avond" van Boudewijn met elkaar te verenigen tot één eigen nummer. Ik zag magie gebeuren, ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten, wat hadden ze dit ongelofelijk goed gedaan.
Zelfs de stoïcijnse Boudewijn was erg verrast door hun bewerking. Ali vatte het samen en noemde zich na deze uitzending 'overzegend', een woord waarvan ik vind dat het in de Dikke van Dale moet worden opgenomen, omdat het zo mooi aangeeft als je ervan bewust bent dat je je soms heel bevoorrecht kunt voelen.

Ali B, Herman van Veen, Diggy Dex en Boudewijn de Groot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten