maandag 28 november 2016

Zielepiet

Sinds de onverwachte uitslag van de verkiezingen in Amerika waar de fascistische Donald Trump met de eer ging strijken heerst er ontreddering en angst bij de gevestigde politiek en journalistiek in Nederland. Ik mag graag onder het eten kijken naar het licht verteerbare programma "De Wereld Draait Door", waar de hoogst betaalde presentator van Nederland Matthijs van Nieuwkerk samen met zijn autocue het linkse VARA-gedachtegoed een uurtje mag verkondigen. Het is altijd amusant om te zien hoe wereldvreemd hij de onderwerpen benaderd. Hij behoort dus duidelijk tot de zogenaamde 'elite' die al heel lang vindt dat zij het allemaal weten, en wij, het televisie kijkend gepeupel, moeten worden beschaafd en opgevoed met HUN visie en denkwijze.

Matthijs is bang, heel bang, hij voelt dat de nieuwe wind die er waait wel eens aan de poten van zijn stoel zou kunnen gaan knagen, en het is daarom dat hij sinds 9 november in iedere uitzending op het onderwerp terugkomt en het maar niet lijkt te begrijpen, wat al aangeeft dát hij inderdaad geen feeling heeft met de zogenaamde gewone mensch. Van hetzelfde laken een pak bij Jeroen Pauw, wiens programma ik mijd, omdat het net voor het naar bed gaan is en hij nog nadrukkelijker links elitair is. Hij had wel zogenaamde 'gewone' mensen uitgenodigd in zijn programma, waar Matthijs dan weer aandacht aan besteedde, zo kreeg ik het mee, en je zag dat Jeroen daar niet zo goed mee om kon gaan, hij kon zijn dedain niet verhullen en zette ze dan ook neer als een soort gekkies.

Aangeschoven daar was Alexander Pechtold van D66 die met grote schrikogen de 'gewone' mensen te woord stond en het ook niet leek te snappen. Dan zijn we bij de politici aanbeland die ook de meest idiote dingen doen nu. Jesse Klaver van Groen Links heeft een verhaal over een chauffeur en een wasmachine welke hij te pas en te onpas vertelt in allerlei programma's om te laten zien dat hij het allemaal zo heel goed begrijpt. Dit alles is koren op de molen van Geert Wilders van de PVV, die uitroept dat hij degene is die weet wat er onder de Ingrid'en en Henken van Nederland leeft. Nou, als er één politicus is die totaal niet weet hoe het is om gewoon te leven is hij het wel. De man wordt, treurig genoeg, al zo'n 12 jaar omringd door beveiligers en kan nooit eens casual zich tussen de gewone bevolking begeven.

Hij is wel slim, want het proces tegen hem wat hem waarschijnlijk €5000 boete gaat kosten is de beste en goedkoopste verkiezingscampagne ooit. Tijdens zijn pleidooi, die wettelijk niet onderbroken mocht worden, heeft hij dertig minuten lang zijn retoriek verkondigd. Dit tot groot ongenoegen van het OM, die Geert verweet wel de lusten en niet de lasten van dit proces te willen, hij woonde namelijk verder geen enkele zitting bij. Zo is de wet dus blijkbaar, en zíj wilden hem aanklagen.

Het feit dat hij op de beveiliging van de bedreigde would be politica Sylvana Simons reageerde met: "Het allerbeste zou zijn dat mevrouw Simons tegen zichzelf in bescherming wordt genomen en DENK wordt opgeheven", is natuurlijk als de pot die de ketel verwijt dat ie roetvegen heeft. Hij wordt zelf, zoals gezegd, al 12 jaar beveiligd. Maar het schattigste vond ik de reactie van premier Mark Rutte hierop. Hij noemde Geert een 'zielepiet'. Een zielepiet! Dat woord is het laatst gebruikt in 1959 door Annegien Garverdink toen haar dochtertje Swaantje zich beklaagde dat haar plakje krentewegge dunner was dan die van haar zusje Ellefien. Mark zou natuurlijk het liefst willen zeggen 'Dan ben je gewoon een lul', maar de ophef na zijn 'rot lekker op' uitspraak over zich hier misdragende en vernielzuchtige Erdoğanistische inwoners met een migratieachtergrond ligt hem nog vers in het geheugen, en voor Mark is het natuurlijk ook verkiezingstijd.

Politici zijn dan hun contact met de gewone mensch kwijt, maar ze moeten natuurlijk niet dezelfde taal gaan spreken, dat vindt het gepeupel dan ook weer niet goed, het zijn toch de boven ons gestelden, vinden ze dan opeens, zij moeten het voorbeeld geven. Dan weer wel. Politici zijn eigenlijk allemaal zielepieten, ze weten het nu ook niet meer, voelen zich in het nauw gedreven en maken rare sprongen. Was will das Volk? Gelukkig staan er nu wereldwijd mensen op die het zeggen te weten en de antwoorden hebben, net zoals in de jaren 30 van de vorige eeuw.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten