donderdag 1 maart 2018

De halfbloed prins

Het heeft even geduurd, maar we hebben er weer een prins bij. Hugo Klynstra zal vanaf nu door het leven gaan als Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme. Hij is de zoon van prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene en Carl Hugo, en Brigitte Klynstra.

Prins Carlos had voordat hij in 2009 trouwde met Annemarie Gualthérie van Weezel een relatie met Brigitte waaruit in 1997 Hugo werd geboren. Het eerste achterkleinkind van Juliana en Bernhard dus. Omdat het stel niet was getrouwd is gepoogd het stil te houden, maar tevergeefs. Carlos geeft ruiterlijk (om maar eens een modewoord te gebruiken) toe dat hij de vader is, maar erkent kleine Hugo niet. Ook heeft Carlos financieel bijgedragen.

Toen Hugo in 2015 18 werd, wilde hij erkenning en eist de achternaam van zijn vader op, en daarmee ook de adellijke titulatuur. Carlos heeft zich van meet af aan verzet tegen het verzoek van zijn zoon, maar verloor alle processen. De laatste kans was de Raad van State, en die heeft nu besloten dat Hugo wel degelijk de naam en titel van zijn vader mag dragen.

Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij. Het betekent niet dat Hugo nu meer privileges krijgt. Prins of prinses is niet zo'n hele bijzondere titel. Prinses word je al als je met een prins trouwt, zelfs al zou je, bijvoorbeeld, een voormalig gangsterliefje zijn geweest. En ook prinsen moeten gewoon werken. Zo is er één die zich in de louche wereld van het huisjes melken heeft begeven en in dat milieu bekend is als 'De Bril'. Ach, ik snap die Hugo wel, zo'n titel stelt niet veel voor, maar leuk is het wel. Zeker als zijn nazaten in het jaar 2348 in het programma "Verborgen Verleden" er achter komen dat ze, heel ver terug, van een voormalige koningin van Nederland afstammen.

 Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten