maandag 26 maart 2018

In Memoriam: Lys Assia

De Zwitserse Lys Assia debuteert al in 1946 met "Weißen Hochzeitskutsche", en in 1950 wordt haar versie van "Oh Mein Papa" een wereldhit. Mede dankzij dit succes mag ze in 1956 voor Zwitserland deelnemen aan het allereerste Eurovisie Songfestival welke op 24 mei werd gehouden in Lugano. In het eerste jaar doen er nog maar zeven landen mee. Naast Zwitserland zijn dat België, Duitsland, Frankrijk. Italië, Luxemburg en Nederland. Ieder land mag twee liedjes insturen. Zwitserland kiest ervoor om beide liedjes door Lys te laten zingen: "Das Alte Karussell" in het Duits en "Refrain" in het Frans. Met dat laatste liedje wint Lys het allereerste Eurovisie Songfestival. Hoe de andere landen het hebben gedaan is niet bekend, alleen de winnaar is toen bekend gemaakt. 

De twee jaren erna zingt Lys weer voor Zwitserland op het festival in 1957 behaalde ze met "L'enfant Que J'étais" een achtste plaats in een veld van tien deelnemers en in 1958 met het vrolijke "Giorgio" een tweede van de tien deelnemers. Haar verdere leven heeft ze er zich altijd op voor laten staan de allereerste winnares te zijn van het Eurovisie Songfestival. Tot halverwege de zestiger jaren was ze een grote ster in Duitstalig Europa. Plotseling trekt ze zich terug, ze heeft er, naar eigen zeggen, genoeg van. In 1970 wil ze weer een comeback maken, maar dat lukt niet. 

Pas in 2001, op haar 77e, neemt ze een album op met oude en nieuwe nummers, en die slaat aan. Het jaar erna treedt ze weer op. Door de jaren heen was Lys meerdere malen te gast, in persoon of via een live verbinding op het Eurovisie Songfestival. Op uitnodiging of omdat ze zichzelf min of meer had opgedrongen. In 2012 doet ze op haar 88e plots weer mee aan de Zwitserse voorronde met "C'était Ma Vie", maar eindigt ergens onderaan, waar ze zich zo over opwindt dat ze moet worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Wat haar niet tegenhield om in 2013 nogmaals aan de Zwitserse voorronde te willen deelnemen met het hiphopnummer "All In Your Head" wat ze samen opneemt met de groep New Jack. Het haalt de tv-finale niet. Lys is weer vreselijk boos. Dit lied zou haar laatste single worden. Het was haar droom om nog één keer als zangeres op het Eurovisie podium te staan, maar dat heeft niet zo mogen zijn. 

Op 24 maart overleed Lys op 94 jarige leeftijd. Ze is twee keer getrouwd geweest. In 1957 met Johann Kunz, die echter na negen maanden overleed en in 1963 met Oscar Pedersen. Hij overleed in 1995 bij een auto-ongeluk waarbij Lys achter het stuur zat toen een band het begaf. Zij belande voor bijna een half jaar in een rolstoel. Ze heeft geen kinderen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten