donderdag 15 maart 2018

In Memoriam: Stephen Hawking

Niemand stond qua werk, interesses en intelligentie verder van mij af dan Stephen Hawking. Ik ga dan ook niet net doen of zijn ongelooflijk belangrijke werk mij persoonlijk heeft geïnspireerd, ik ben er simpelweg te dom voor om het allemaal te kunnen bevatten. Maar dat neemt niet weg dat ook ik wel begrijp dat deze man van onschatbare waarde is geweest voor de wetenschap.

Hij heeft verschillende boeken geschreven, naar ik begreep, in een taal die ook voor niet-wetenschappers te begrijpen valt, maar ik heb me er nooit aan gewaagd. Waar ik enorme bewondering voor had was dat ondanks zijn ziekte, amyotrofe laterale scierose (ALS), welke zich in 1963 bij hem openbaarde, het hem nooit heeft verhinderd door te gaan met zijn werk. Toen hij in 1985 na een longontsteking door machines in leven moest worden gehouden en zijn stembanden werden doorgesneden vanwege een noodzakelijke operatie raadden de artsen zijn vrouw aan de lifesupport uit te schakelen, maar dat wilde ze niet. Met diverse aanpassingen, waar onder een spraakcomputer, bleef Stephen aan het werk. In 2015 ging zijn gezondheid achteruit en kwam hij nog sporadisch in de publiciteit.

Naast dat hij volgens collega wetenschappers op gelijke hoogte kan worden gesteld met Albert Einstein, sprak Stephen ook 'de gewone man' aan. De man had humor en verleende medewerking aan verschillende tv-series w.o. "Star Trek: The Next Generation" en "The Big Bang Theory". Zong hij "The Galaxy Song" in een van te voren opgenomen sketch tijdens de liveshow van Monty Python in 2014, en is hij te horen op nummers van Pink Floyd.

Toch is er wel een gedachte die ik met hem deel. Stephen en ik zijn beiden de mening toegedaan dat er buitenaards leven is. Er van overtuigd zijn dat in het onmetelijke heelal alleen leven op aarde mogelijk is, is vrij arrogant vind ik.

Stephen is 14 maart overleden op de voor een ALS-patiënt zeer hoge leeftijd van 76 jaar.

Nutteloos maar bijzonder weetje: Stephen is geboren op de sterfdatum van Galileo Galilei, 8 januari, en overleden op de geboortedatum van Albert Einstein, 14 maart.

Stephen met de cast van "The Big Bang Theory".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten