vrijdag 24 augustus 2018

Grote hoofden

Ook in mijn woonplaats zag ik vanaf mei de grote posters hangen met de grote hoofden van o.a. Donatella Versace en Jack Nickolson met daarop de wervende mededeling dat deze en andere 'Big Heads' van fotograaf Martin Schoeller vanaf 19 mei t/m 2 september te zien waren in het fotomuseum. Voetstoots nam ik aan dat het het fotomuseum in Amsterdam was. Ik was wel getriggerd, maar dacht, helemaal naar Amsterdam voor die tentoonstelling, te veel gedoe. Ik was er zo van overtuigd dat ik, altijd bereid om te helpen, twee dames die zich afvroegen waar dat museum was vriendelijk in het voorbijgaan heb toegeroepen dat het in Amsterdam was op een toon van iemand die wist waar ie het over had.

Tot ik er achter kwam dat de tentoonstelling in het fotomuseum Rotterdam was. Wat ook logischer is natuurlijk als er in Capelle waar ik woon reclame voor gemaakt wordt. Ik hoop alleen niet dat de dames de reis naar Amsterdam hebben ondernomen. 2 September leek nog ver weg, dus schoof ik het plan op de lange baan, en die achterlijk hete zomer nodigde nou ook niet uit om als het niet strikt noodzakelijk was het huis te verlaten. Ik had zo half met vriend Johan afgesproken er samen heen te gaan en hij kon de laatste zondag van de tentoonstelling. Maar zoals altijd kan er iets tussen komen, zeker als het kleine kinderen betreft, en dus kon het niet doorgaan. De tijd begon nu toch te dringen, en ik moest toch in de buurt van het museum zijn om een presentje voor iemand te kopen, daarnaast is het weertechnisch weer aanvaardbaar om je overdag op straat te begeven, dat ik dacht, ik gooi mijn haar los, ik ben een gek mens, ik leef op die rand, ik ga gewoon zelf die tentoonstelling bezoeken. 

En dus heb ik gisteren de 'Big Heads' van Martin Schoeller bezocht. Al twintig jaar lang werkt hij aan zijn serie 'Close Up', zoals het officieel heet. De groten der aarde, zoals Barack Obama, Cher, Bill en Hillary Clinton, Brad Pitt, maar ook minder bekende en onbekende mensen portretteert hij van zeer dichtbij. Zo is er een serie met tweelingen en vrouwelijke bodybuilders. Onlangs heeft hij een serie met transgenders gemaakt. Op 18 mei was Martin zelf bij de opening en onthulde daar een nieuwe 'Big Head' in zijn serie 'Close Up', de Nederlandse in Amerika goed aan de weg timmerende acteur Michiel Huisman. 

Naast deze was er ook een tentoonstelling over het werk van fotograaf Werner Mantz. Hij is een belangrijke architectuurfotograaf met name van het Nieuwe Bouwen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Ook maakte hij portretfoto's. Op deze tentoonstelling worden ze samengebracht, waarbij het werk wordt gepresenteerd vanuit de vorm en niet chronologisch. Werner portretteerde óf mensen, óf hij maakte architectuurfoto's, waarop geen personen te zien zijn. In 1932 opende hij een studio in Maastricht waar hij in 1938 ook ging wonen. Hij is in 1983 op 83 jarige leeftijd overleden.  

Ik heb met veel plezier de beide tentoonstellingen bekeken.

Big Heads in de 'Close Up-serie':
Barack Obama, Meryl Streep, Donatella Versace en Jack Nickolson.

Michiel Huisman. 

Portretten van Werner Mantz. 

Keulen jaren 20. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten