maandag 6 augustus 2018

Toen en Nu: Matthew Broderick

In 1981 maakte Matthew Broderick zijn debuut op het toneel als David de geadopteerde zoon in "Torch Song Trilogy". In datzelfde jaar was hij voor het eerst op tv te zien in een aflevering van "Lou Grant". Zijn filmdebuut kwam twee jaar later in 1983 in de film "Max Dugan Returns". Tot op de dag van vandaag gaat zijn acteerwerk voor alle drie de disciplines gelijk op, met een wat grotere nadruk op het filmwerk.

Hij kreeg wereldfaam voor zijn rol in de film "Feris Bueller's Day Off", maar ik heb hem voor altijd in mijn hart gesloten voor zijn rol van Alan in de filmversie van "Torch Song Trilogy" twee jaar later, uit 1988. Een film die ik eens in de zoveel tijd gewoon weer even wil zien. Speelde hij in de toneelproductie nog de geadopteerde zoon, nu speelde hij de vriend van de hoofdpersoon Arnold Beckoff gespeeld door de legendarische Harvey Fierstein.

"Torch Song Trilogy" is geschreven door Harvey zelf en duurt ongeveer vier uur, voor de film moest dat natuurlijk drastisch worden ingekort. Harvey had Matthew gevraagd voor de rol van Alan, maar die moest hij in eerste instantie afwijzen omdat hij herstellende was van een nogal dramatisch auto ongeluk in Ierland, waarbij een moeder en een dochter waren verongelukt. Er was al een andere acteur gecast, maar twee dagen voordat de repetities begonnen liet Matthew Harvey weten toch mee te willen doen.

Matthew is nu 56 jaar en heeft zoals gezegd nog steeds een geweldige carrière. Hij is in 1997 getrouwd met de actrice Sarah Jessica Parker en zij hebben een zoon, James en via een draagmoeder zijn ze ouders van een tweeling Marion en Tabitha.

Toen vorig jaar op 19 oktober 2017 in het theater er een revival in première ging van "Torch Song Trilogy" waren Matthew, Harvey en nog een aantal andere collega's uit de filmversie aanwezig.Matthew Broderick en Harvey Fierstein in 1988........en in 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten