vrijdag 17 augustus 2018

In Memoriam: John Lanting

John Lanting ging pas op zijn 23e naar de Amsterdamse Toneelschool, nadat hij enkele jaren had gereisd en gewerkt in het buitenland, o.m. in Frankrijk, Spanje en Marokko. In 1956 studeerde hij af en verbond zich aan het Rotterdams Toneel waar hij tot 1964 bleef. Na o.a. verschillende solovoorstelingen en Cabaret Lurelei richtte hij in 1970 het Theater van de Lach op, waarmee hij 26 jaar lang met veel succes kluchten speelde. Dat deze veelal uit het Engels vertaalde stukken regelmatig door critici werden verguisd, deed hem niets. Het publiek omarmde het.

Als iemand wist hoe je een klucht moest spelen dan was John het wel. Hij huldigde het principe dat je een klucht net zo moest behandelen als drama. "Ik doe niet gek, ik speel een karakter. Het lijkt zo makkelijk spelen in een klucht, maar alles hoort tot in de kleinste details te worden uitgewerkt en gerepeteerd, niets is uit de losse pols, hoewel het wel zo overkomt." John kon verschillende soorten lach uit de zaal onderscheiden en vond dat je aan de lach van het publiek kunt merken of je goed bezig bent.

De kluchten van het Theater van de Lach werden in de jaren 70 en 80 op tv uitgezonden, en daar keken we thuis met veel plezier naar. Ook ken ik John van de fantastische kinderserie "Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer?" waarin hij de leuke rol speelde van ambtenaar Ogterop Deux.

John was enige tijd ziek en is op 16 augustus 2018 overleden op de leeftijd van 88 jaar.


John Lanting als ambtenaar Ogterop Deux in "Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten