woensdag 1 augustus 2018

Toen was geluk ... #12

Wij, van de generatie voordat de computer zijn intrede in het dagelijks leven deed, zijn nog bekend met bordspellen. Thuis hadden wij er een aantal, waaronder het meest bekende spel wat iedereen wel in de kast had staan, het aloude 'Mens erger je niet'. Want oud is het.

De oorsprong van het spel ligt in India en heette daar Pachisi. Een vereenvoudigde versie daarvan werd onder de naam Ludo in Engeland uitgebracht. De Duitse producent van bordspellen Joseph Friedrich Schmidt kwam weer met een afgeleide daarvan en noemde het 'Mensch ärgere Dich nicht', en verscheen voor het eerst in 1914. Jumbo bracht het spel in 1934 in Nederland op de markt onder de naam 'Mens erger je niet'.

Het is zo bekend dat de spelregels niet uitgelegd hoeven te worden. Thuis hadden we een spel met een bord welke aan twee kanten te bespelen was. De ene kant voor vier spelers en de andere kant voor zes spelers. Op het spel wat ik had stond ook de Franse benaming: 'Ne t'en fais pas', wat zoveel betekent als 'maak je geen zorgen' of 'maak je niet druk'.

Begin jaren 70 kwam er een Mens erger je niet spel op de markt met een dobbelautomaat. Waar je normaal met de dobbelsteen moest rollen, drukte je nu op een plastic drukknop in het midden van het spel waar een dobbelsteen inzat. De pionnetjes stonden ook in plastic hulsjes anders zouden ze omvallen. Ik denk dat het op de markt kwam zodat iedere vorm van eventueel vals spelen met de dobbelsteen vermeden werd.

We hebben het thuis regelmatig gespeeld, en het spel is nog steeds te koop zowel in de originele vorm als verschillende varianten.


Het bord voor vier personen.

Het bord voor zes personen.

Het spel met de dobbelautomaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten