maandag 20 augustus 2018

In Memoriam: Aretha Franklin

Afgelopen donderdag 16 augustus is de al enige jaren met haar gezondheid tobbende legendarische zangeres Aretha Franklin overleden op de leeftijd van 76 jaar. Een tsunami aan superlatieven kwam los, wereldwijd, en terecht. Aretha die al vanaf haar prille jeugd zong kreeg achttien Grammy Awards en was de eerste vrouw die in 1987 werd opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ook ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal Of Arts. Ik wil daar nog aan toevoegen dat zij de eerste was die in de lange, maar nog lang niet afgelopen, reeks Toen en Nu-blogjes haar opwachting maakte.

Buiten het feit dat ze een fenomenale zangeres was, ze maakte van ieder nummer háár nummer, luister maar eens naar haar versie van Beatles songs, was ze natuurlijk een groot voorbeeld voor vrouwen in het algemeen en zwarte vrouwen in het bijzonder. Aretha werd als rolmodel gezien voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap, zeker toen haar nummer "Respect" als strijdlied werd geadopteerd door de cilvil rights movement.

Haar privéleven (ze verloor op jonge leeftijd haar moeder, kreeg haar eerste twee kinderen op 12 en 14 jarige leeftijd) als ook haar lange carrière (ze leerde zichzelf op gehoor pianospelen en bracht op haar 14e haar eerste album uit) is materiaal voor een film, en die komt er volgend jaar dan ook. Niet omdat Aretha nu is overleden, maar de film was al in de planning, en ze was er zelf heel enthousiast over en was er zeer nauw bij betrokken. Harvey Mason jr. de producent heeft een week voor haar overlijden nog met haar gesproken over haar jeugd, muziek, politiek en relaties. De opnames stonden al gepland voor volgend jaar en Aretha heeft persoonlijk Jennifer Hudson uitgekozen om haar in de film te spelen.

Een mooi eerbetoon aan deze geweldige vrouw, en The Queen Of Soul waardig.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten