vrijdag 13 september 2019

Achter de dijken

Vriend Remco attendeerde me er op dat het in het programma 'Achter De Dijken' van Leo Blokhuis over 'De Steenen Trappen' ging. Zij die al wat langer mijn blogjes lezen weten dat ik vanaf 24 maart tot 4 juli 2016 feuilletonsgewijs het verhaal heb gepubliceerd van en door mijn tante Jopie die samen met haar zus, mijn moeder, in de oorlog daar heeft gezeten. Het zijn 12 blogs waarvan de eerste een introductie is, 2 t/m 8 het verhaal destijds door tante Jopie opgeschreven en 9 t/m 12 het verhaal van één van de zusters van 'De Steenen Trappen', waar ik tijdens het researchen op stuitte en precies aansloot waar het verhaal van tante Jopie stopte.

Het gaat over de bombardementen op Roermond waar het klooster en kindertehuis 'De Steenen Trappen' stond, en de barre evacuatie van de zusters en de kinderen vanuit Roermond via Duitsland naar Friesland. Leo sprak in het programma met een zuster en bezocht 'De Steenen Trappen' en 'Harinxmastate' in Friesland waar ze uiteindelijk zijn gebleven tot na de bevrijding.

Ik zat zowat in de tv, omdat ik nu de plekken waar ik zo vaak over heb horen vertellen eindelijk eens echt zag. Daarnaast hoorde ik de zuster het voor mij bekende verhaal vertellen, over de angstige reis in veewagens en de bombardementen onderweg. Tevens werd ik voor het eerst sinds lange tijd met mijn neus op het feit gedrukt dat mijn moeder er niet meer is. Dat hakte er plots even in, zelfs na ruim twee jaar nog, want wat zou ze dit graag gezien hebben. Ik heb meteen mijn zus en neef, de zoon van tante Jopie, verwittigd dat ze dit programma op uitzending gemist terug moeten gaan kijken.

Mama en tante Jopie gefotografeerd in Drachten op 7 juli 1945

Geen opmerkingen:

Een reactie posten