woensdag 4 september 2019

In loving memory: Sharon, Steven, Jay, Abigail, Wojciech, Rosemary & Leno

Het moet in de vroege jaren tachtig zijn geweest dat ik alleen thuis was en besloot op Veronica de film 'Helter Skelter' te gaan zien. De film gaat over sekteleider Charles Manson, wiens volgelingen op 9 augustus 1969 het huis van het echtpaar Roman Polanski en Sharon Tate binnendrongen en daar een bloedbad aanrichtten, de avond erna deden ze hetzelfde bij het echtpaar Leno en Rosemary LaBianca. De film richt zich voornamelijk op de speurtocht naar de daders en het proces. Ik heb die film ademloos bekeken en ben er dagenlang mee bezig geweest. Vooral omdat veel van de met details weergeven dialogen tijdens de rechtszitting exact waren overgenomen van wat er daadwerkelijk tijdens het proces is gezegd. Het was de tijd voor het internet en Wikipedia en dergelijke, daarvoor had ik mijn moeder, die zich nog heel goed wist te herinneren dat deze vreselijke moordpartij had plaatsgevonden en me er verder over kon vertellen.

U kunt zelf ook internetten, betreffende de beweegredenen van Charles Manson, en het feit dat het hem meer om het adres ging. De vorige bewoners waren Terry Melcher, zoon van Doris Day, en zijn vriendin actrice Candice Bergen. Terry was een platenproducer en had geweigerd om Charles na een auditie een contract aan te bieden. Daarover ontstak Charles in woede, en hoewel hij wist dat Terry er niet meer woonde, wilde hij hem met de moorden schrik aanjagen, daarnaast wilden Charles en zijn volgelingen een rassenoorlog ontketenen, door te doen of de moorden door Afro-Amerikanen waren gepleegd.

Roman was in het buitenland en Sharon was acht en een halve maand zwanger, ze had drie gasten op bezoek Jay Sebring, Wojciech Frykowski en Abigail Folger, toen drie leden van de 'Manson Familie', Tex Watson, Susan Atkins en Patricia Krenwinkel, het huis binnendrongen. Buitenshuis was de 18 jarige Steven Parent, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, in zijn auto doodgeschoten door Tex. Achtereenvolgens werden Jay, Wojciech en Abigail met messteken om het leven gebracht, desondanks vluchtpogingen van de laatste twee. Sharon was als laatste nog in leven en heeft gesmeekt haar lang genoeg te laten leven om haar baby te krijgen, ze bood zich als gijzelaar aan, maar ook zij werd met zestien messteken om het leven gebracht en met haar bloed werd het woord 'pig' op de muren geschreven.

Nu ik de nieuwste film van Quentin Tarantino, 'Once Upon A Time In Hollywood' heb gezien komt het hele verhaal van Sharon Tate en haar gasten weer terug en zo ook de film 'Helter Skelter', waarvan ik dacht dat ik 'm jaren geleden had gekocht, maar ik blijk een latere film uit 2004 te hebben. Ik heb die nog niet gezien. In de film van Quentin is Sharon Tate meer een bijrol, maar het mooie ervan is dat ze wordt geportretteerd als de mooie, jonge vrouw die ze was, genietend van haar leven als opkomende actrice en de onbezorgde tijd eind jaren zestig. Dat was wat haar zus Debra, die eerst sceptisch was over de film, ook over de streep trok. Altijd als het over Sharon gaat, gaat het over de moordpartij, maar in deze film zien we haar als de vrouw die ze was. En hoe het in de wereld van Quentin had kúnnen gaan. Wat als....met dat gevoel ging ik de bioscoop uit.

Charles, Tex, Susan en Patricia zijn tezamen met andere leden van de groep die de moord op het echtpaar LaBianca op hun geweten hebben veroordeeld tot de doodstraf, maar omdat het hooggerechtshof in Californië in 1972 alle doodvonnissen ongeldig had verklaart werden de straffen omgezet in levenslang. Charles en Susan zijn beiden in gevangenschap overleden in respectievelijk 2017 en 2009 op 83 en 61 jarige leeftijd. Tex en Patricia zitten nog steeds gevangen en de door de jaren heen talloze verzoeken om vrijlating zijn telkens opnieuw afgewezen.

Sharon is met haar baby, die de naam Paul Richard Polanski kreeg, in haar armen begraven in het familiegraf van de Tate's. De woning waarin de horror heeft plaatsgevonden aan 10050 Cielo Drive, is in 1994 gesloopt en het nieuwe adres is veranderd in 10066 Cielo Drive.


Sharon Tate (26)

Steven Parent (18)
Jay Sebring (35)


Abigail Folger (25)
Wojciech  Frykowski (32) 


Rosemary en Leno LaBianca (38 en 44)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten