donderdag 26 september 2019

Herinnert U zich deze nog? #147

PATRICIA PAAY
"WHO'S THAT LADY WITH MY MAN"
1977
Aantal weken: 10
Hoogste positie: 2


Natuurlijk herinnert iedereen zich de grootste hit van Patricia Paay uit 1977, het was eerder opgenomen door de Schotse Kelly Marie die er enkel in Frankrijk een hit mee scoorde. Voor het clipje heb ik gekozen voor een live versie met orkest uit begin jaren tachtig, dat werd destijds nog gewoon in tv-programma's gedaan. Vooral om te laten zien en horen wat een fantastische zangeres Patricia is, dat wordt nog wel eens vergeten met alle achterklap over haar. 

In 1966 maakt Patricia haar tv debuut, ze had daarvoor al bij de band van haar vader gezongen in het Engels, maar de platenmaatschappij wilde dat ze, min of meer tegen haar zin in, in het Nederlands ging zingen. De grootste hit uit die tijd is "Je Bent Niet Hip", er komt een album uit en in 1969 doet ze mee aan het Nationaal Songfestival met het liedje "Jij" Lenny Kuhr won, Patricia werd 5e. 

Vervolgens zat ze, soms samen met haar zus Yvonne, in verschillende bands, Harbourlights, Package, Himalaya en Heart. Ook is ze een veelgevraagde sessiezangeres. In de jaren zeventig is ze op ontelbare hits te horen van o.a. Tee Set, Cats, Greenfield & Cook en Golden Earring. Earth & Fire wilde haar graag als zangeres in plaats van de vocaal wat minder begaafde Jerney Kaagman, maar dat aanbod slaat ze af. Daarnaast zingt ze met enige regelmaat plaatjes in van 'zangeressen' die dat zelf niet zo goed kunnen. "Standing On The Inside" van Full House bijvoorbeeld, waarop ook José Hoebee te horen is. Commercials (o.a. Domo vla)  en jingles (o.a AVRO's Top Pop) doet ze ook. 

Haar solocarrière zet ze voort met een rockalbum wat niet erg aanslaat om vervolgens op de discotoer te gaan, waar dit "Who's That Lady With My Man" de grootste hit van is. Succesvolle albums en singles volgen. In 1983 zingen Patricia en Yvonne onder de vlag van het destijds populaire Stars On 45 een Andrews Sisters medley in: "Stars On 45 Proudly Presents: The Star Sisters" voor het oog wordt Sylvana van Veen toegevoegd, maar het zijn alleen Patricia en Yvonne die te horen zijn. Er komen nog twee hits uit als Stars On 45, maar daarna gaan ze door als Star Sisters met disconummers en wordt Sylvana ingeruild voor Ingrid Ferdinandus.

Patricia's carrière als zangeres is vanaf eind jaren tachtig, mede doordat ze in het buitenland woont, een waakvlammetje. Zo nu en dan is ze plots weer te horen, zoals op de single "De Wereld" met Rob de Nijs in 1992 of in duet met Gerard Joling op zijn album "Bloedheet" in 2008. Weer terug in Nederland ontpopt ze zich meer als mediapersoonlijkheid dan als zangeres. Heel af en toe zingt ze nog wel eens, zei ze onlangs tegen Paul de Leeuw in zijn programma "Ranking The Stars", waar ze onderdeel van uitmaakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten