donderdag 5 september 2019

Toen was geluk... #41

Ik zag dat ze er nog steeds zijn, maar niet meer zo mooi als in vroeger jaren: theemutsen. En ik vraag me ook af zijn ze heden ten dage nog wel nodig? Wel als je thee zet in een ouderwetse stenen of glazen theepot, aan de andere kant heb je daarvoor ook het theelichtje. Zelf ben ik meer een koffiemens, maar als ik thee maak voor mezelf slinger ik gewoon zo'n zakje door het theeglas en klaar, niet van dat benauwde. Ik weet dat dat een gruwel is voor elke theeliefhebber, die vinden dat thee met aandacht moet worden gemaakt en de tijd moet krijgen om te trekken, en ze hebben vast gelijk.

Maar goed theemutsen, er was een tijd kinderen, dat er geen theezakjes waren maar enkel losse thee, en omdat men vroeger wel de tijd nam om de thee in alle rust te laten trekken werd de theemuts over de stenen theepot gedaan om afkoeling tegen te gaan, vervolgens werd de thee uitgeschonken door een theezeefje, want men bliefde natuurlijk geen theeblaren in het theekopje. Er waren ook theebeurzen, die klikten aan de bovenkant dicht en er zat een handvat aan. Dan kon je ermee door het huis wandelen of zo. Ik heb dat nooit zo begrepen.

Bij ons thuis hadden we een soort emaille theepot, geel, ik zie 'm nog zo voor me, die werd niet door een theemuts warm gehouden, maar op een elektrisch kookplaatje. En toen ergens eind jaren zeventig kwam de door mijn moeder vurig gewenste dubbelwandige theepot in huis. Zij had die verkregen door met engelengeduld Douwe Egberts punten te sparen om vervolgens naar de Douwe Egberts winkel in de Theresiastraat aan de andere kant van Den Haag af te reizen om de pot daar tegen inlevering van de punten met bijbetaling te kunnen aanschaffen. De naam 'dubbelwandig' zegt het al, geen theemutsen of -lichtjes meer, de thee bleef er lange tijd in warm. De pot was verchroomd en van mijn moeder mocht er geen spatje op zitten, dat was haar eer te na.

Een theemuts hadden we eigenlijk alleen op 'de tuin', zoals we het tuinhuisje in Rijswijk noemde die mijn ouders begin jaren zeventig hadden aangeschaft. Ik weet niet mee hoe die eruit zag, maar dat moet ongetwijfeld zo'n kleurige jaren zeventig-print zijn geweest.

Theemuts.

Theebeurs

De Douwe Egberts dubbelwandige theepot, die, zo zag ik, nu als
'vintage' wordt aangeboden. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten