maandag 9 september 2019

Blinded by the light

Met vrienden Rick en Chris afgesproken om de film 'Blinded By The Light' te gaan zien. We kozen voor de matineevoorstelling, eerst even van tevoren wat drinken met elkaar en dan de film om daarna een hapje te eten.

'Blinded By The Light' is het autobiografische verhaal van schrijver Sarfraz Manzoor, zoals opgeschreven in zijn boek 'Greetings From Bury Park'. Het gaat over zijn jeugd in de jaren tachtig in Luton, Engeland, waar hij als zoon van Pakistaanse ouders zich wil losweken van de familietradities en troost, steun en kracht vindt in de nummers van Bruce Springsteen. Bovendien wil hij schrijver worden, wat zijn strenge vader absoluut niet ziet zitten, maar zijn lerares op school wel.

In de film speelt de nu nog niet zo bekende acteur Viveik Kalra Javed (eigenlijk Sarfraz dus). Maar daar gaat verandering in komen, nog studerend aan de Royal Welsh College of Music and Drama, werd hij gevraagd voor een rol in de tv-serie 'Next Of Kin', waarna hij deze hoofdrol kreeg aangeboden. Zijn ster is rijzende, en terecht. Want wat zet hij een ontwapenende met zijn gevoelens van loyaliteit worstelende Javed neer. De film is qua muziek een walk down memory lane, met naast natuurlijk veel Bruce Springsteen andere hits uit die jaren, en ook de kleding en kapsels uit die tijd zijn hilarisch leuk om te zien. Het is een feelgood film met een serieuze onderlaag over het Engeland van Margaret Thatcher, met veel werkloosheid, waar ook Javed's vader mee te maken krijgt, en het racisme van het opkomende National Front. Dat laatste is wat we nu helaas weer zien gebeuren, ook hier.

We hebben ervan genoten, en watje als ik ben had ik natuurlijk weer vochtige oogjes bij de ontroerende scenes, maar bovenal ga je met een goed gevoel de bioscoop uit met de stem en nummers van Bruce in je hoofd, en je snapt waarom Javed/Sarfraz in zijn jeugd zoveel had aan die toch wel heel rake teksten van hem.

En Bruce Springsteen zelf? Die kent Sarfraz persoonlijk omdat deze hem zo'n zestig keer heeft zien optreden en best wel opviel als één van de weinige Pakistaanse bezoekers van zijn concerten. Regisseur Gurinder Chadha was samen met Sarfraz bij een gelegenheid waar Bruce hem herkende. Hij kende zijn boek en op haar idee om een film te maken antwoordde Bruce dat ze contact met zijn manager moest opnemen. Dat verliep allemaal vrij soepel. Nadat de film klaar was is Gurinder naar Amerika gegaan om Bruce de film te laten zien. Hij had daar niet om gevraagd, maar ze wilde het graag doen om zijn reactie te peilen. Na afloop was hij stil, kwam naar haar toe, gaf haar een zoen en omhelsde haar. 'De beste recensie ooit' vond Gurinder. 

De filmploeg van 'Blinded By The Light' heeft met elkaar afgesproken dat ze volgend jaar als Bruce in Engeland komt optreden gezamenlijk naar zijn concert gaan. 

Viveik Kalra als Javed

Viveik Kalra en Sarfraz Manzoor. 

Bruce Springsteen op de première met zijn vrouw Patti en
regisseur Gurinder Chadha (rechts). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten