maandag 16 september 2019

Toen was geluk... #42

Zo eind jaren zestig begin jaren zeventig gaat het goed in Nederland, zo goed dat ook de 'gewone mensch' zich een vliegvakantie kan veroorloven. En massaal gaan de Nederlanders naar Spanje. Ik kan me uit die tijd de reisgidsen van de reisorganisaties nog wel herinneren met daarin uitbundige mensen in de Spaanse zon aan het strand of het zwembad. In mijn omgeving werd er door vrienden en familie inderdaad naar Spanje gereisd, waarvandaan zij de onvermijdelijke ansichtkaarten stuurden met idyllische plaatjes van de omgeving en een verhaaltje erop hoe ze het hadden en, heel belangrijk, de temperatuur ter plaatse.

Ook de Nederlandstalige populaire muziek ziet een gat in de markt met liedjes over vakanties op zonovergoten stranden, met Imca Marina voorop, die sinds het uiterst succesvolle 'Viva EspaƱa' ieder jaar wel een single uitbracht met vakantiethema tot ze in 1980, toen Spanje als vakantieland zo heel erg bijzonder niet meer was, op 45 toeren uitriep: "Ik ga naar Ameland, daar heb ik lol voor tien, die Spaanse stranden heb ik genoeg gezien'. Grappig om te weten dat ik juist in dat jaar voor het eerst ging vliegen, naar Spanje ook, Ibiza om precies te zijn.

Maar terug naar de hoogtijdagen van vakanties in Spanje begin zeventiger jaren. Je kon in die tijd geen huiskamer binnenlopen of er stond een klederdrachtpop van een Spaanse flamencodanseres, met wijde rok in knalkleuren. Je kon daarmee laten zien dat jij je zo'n best wel dure reis kon veroorloven. Maar.....bij Vroom en Dreesmann was er in die tijd bij de afdeling huishoudelijk interieur een schapje ingericht waar je deze poppen gewoon kon kopen. Ik weet dat nog, omdat het op mij als kind met beginnende artistieke neigingen een uitwerking had als honing op bijen. Ik heb daar menigmaal ademloos rondgelopen met waarschijnlijk het verlangen om zo'n pop ooit in mijn bezit te krijgen.

Nu terug redenerend is het best wel raar dat je in een Nederlands warenhuis Spaanse souvenirprullaria kon kopen. Ik bedoel, ik kan me niet voorstellen dat men in Benidorm in die tijd een Zeeuwse boerin op klompen als pop kon vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten