dinsdag 24 september 2019

Zien en meten


de videofoon

 zelfst.naamw. (m.)
Verbuigingen:  videofoons
Verbuigingen:  videofoontje

, een telefoontoestel waarmee geluid en beeld verzonden kunnen worden


En je zou niet aanwezig zijn als de videofoon en de radiatormeters werden geplaatst zoals je had gemeld aan de duurzaamwonenprojectbegeleidster, zult u zeggen. Klopt, maar ik ben als buigend bamboe, meeveren is vaak makkelijker dan stuurs met je hakken in het zand blijven staan, bovendien ben ik niet de persoon die graag golven maakt.

Vrijdag ontdekte ik dat de duurzaamwonenprojectbegeleidster had ingesproken op mijn voicemail met de mededeling of ik haar wilde terugbellen. Dat wilde ik, en ze vertelde nogmaals dat ik de sleutel aan haar kon geven en ik antwoordde nogmaals dat ik dat geen goed plan vond, want zij laat de heren binnen en vertrekt weer. Vervolgens deelde ze mee, dat het een vrij ingenieus systeem is, zo'n videofoon, en dat ze bij het vorige blok hebben ontdekt dat als er iemand niet thuis is, ze bij de boven- en/of onderburen het provisorisch kunnen aansluiten, maar dat als ze dan uiteindelijk komen aansluiten de boven- en/of onderburen ook weer thuis moeten zijn om het goed te doen.

Mijn weigering zou golven maken die ook andere mensen zouden raken, dus besloot ik de bovenbuurman te vragen of hij de videofoon- en radiatormetermensen toegang tot mijn woning zou willen verschaffen. Per slot van rekening won hij daar ook bij, want hij zou dan weer thuis moeten zijn als ze later bij mij zouden komen. Dit hoefde ik niet eens aan te stippen, want hij wilde het meteen doen, hij was toch thuis en moest ook voor de buren naast hem die op vakantie zijn de honneurs waarnemen.

Vandaar dat alles dus toch is aangebracht en geïnstalleerd, zij het met ernstige vertraging. Toen ik 's avonds thuiskwam lag er nog een man bij de ingang van het gebouw op zijn knieën met rondom hem kluwen draden. Bij het ophalen van mijn huissleutel bij de bovenbuurman vernam ik dat ze er om half negen al waren maar dat het een heel gedoe is om zo'n heel woonblok aan de videofoon te krijgen.

Onnadenkend als ik soms kan zijn, had ik besloten niet te koken maar voor vriendin Talitha en mij pizza te bestellen, me later realiserend dat de bezorger niet eens kon aanbellen. De pizzeria gebeld of de bezorger dan kon telefoneren als ie er was, dat zou ie doen, maar plots ging toch de bel en drukte ik op wat knoppen waarvan ik dacht dat de deur ervan zou opengaan, en de pizzakoerier kwam aangelopen, dus het werkte. Hij wist dat ie moet opbellen, maar hij dacht: ik probeer gewoon eerst de bel. Ik heb ook al beeld, maar er is een toets met de functie 'relaissturing' waarvan ik geen idee heb wat dat inhoudt. Er gebeurt ook niks als ik er op druk. En de radiatormeters? Die waren in no time aangebracht. Ik zal nu gaan betalen voor wat ik écht verbruik in plaats van een bedrag wat het resultaat is van het verbruik van het hele woningblok gedeeld door het aantal woningen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten