woensdag 18 september 2019

De apotheose

Het was maanden geleden dat vriendin Talitha en ik het hadden over de tv serie 'Downton Abbey', die ik kende omdat ik in een ander leven de dvd's had verkocht bij het bedrijf waar ik destijds emplooi had, maar ik had de serie zelf nooit gezien. Daar moest verandering in komen vond ze en ze schafte de dvd-box aan. De serie beslaat zes seizoenen welke van 2010 t/m 2015 zijn uitgezonden en die wij maanden lang op maandagavond hebben bekeken. Wat een heerlijke serie! Het speelt zich af tussen 1912 en 1925 en gaat over de adellijke familie Crawley die Downton Abbey bewonen en hun bedienden. Het leuke is dat elk personage van zowel de familie als het personeel door de hele serie heen hun eigen verhaallijnen hebben.

Als je week in week uit je onderdompelt in de wereld en de personages van 'Downton Abbey', heb je het gevoel dat je een onderdeel van de familie bent geworden, en dat zeiden we ook 's maandags, 'Straks weer even op familiebezoek'. Gaandeweg het kijken vernamen we dat er een speelfilm van de serie kwam die verder ging waar het in 2015 is opgehouden. En het lot wilde dat wij twee weken geleden de laatste aflevering van het laatste seizoen hadden bekeken en zo naadloos als een soort apotheose naar de film konden gaan die onlangs is uitgekomen. Wij zaten nog helemaal in het verhaal, maar hoe heerlijk moet het zijn voor degenen die net als wij intens hebben genoten, maar in 2015 de laatste aflevering hebben gezien? Voor hen is het net als voor de acteurs en actrices een reünie, want zo zagen zij het hoorde ik in een interview. Zeker op de vraag of er weer een nieuwe serie kwam was het antwoord van Hugh Bonneville die Robert Crawley speelt dat het leuke van een reünie is dat het eenmalig is, en dat zulks in de toekomst heus nog wel weer eens plaats zou kunnen vinden in één of andere vorm, maar een nieuwe serie zou teveel van het goede zijn. Dus over een tijdje misschien nog een film of een lange tv-film, wie weet?

De film is natuurlijk heerlijk, alle vertrouwde gezichten zijn er weer, en het is gewoon een extra lange aflevering van wat we gewend zijn. De humor en de snedigheden van met name Violet en Isobel Crawley zijn alom vertegenwoordigd. Er wordt qua decor en kostuums flink uitgepakt, kortom het was een geweldig leuk (voorlopig) laatste bezoek aan 'onze familie'.

Leuke weetjes: Jim Carter die de butler Charles Carson speelt en Imelda Staunton die in deze film een rol speelt als Maud Bagshaw zijn in werkelijkheid man en vrouw. En op de set van de tv-serie hebben Laura Carmichael (Edith Crawley) en Michael Fox (Andy Parker) elkaar leren kennen en zijn sinds enige tijd een setje.


Imelda Staunton en Jim Carter.

Michael Fox en Laura Carmichael. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten