zaterdag 12 oktober 2019

Coming Out Dag

Gisteren was het 'Coming Out Dag' en dat deze dag dus zeker niet overbodig is, blijkt uit het feit dat er op het Trinitas Gymnasium in Almere een aantal leerlingen zijn geschorst vanwege de bedreigingen die zij hebben geuit tegen schoolgenoten die zich hebben ingespannen om festiviteiten te organiseren op deze dag.

Op een andere school was er een leerkracht die bijna brakend van walging op hoge toon verhaal ging halen bij de leiding van de school omdat hij een gehesen regenboogvlag ontwaarde. Ik ga ervan uit dat er een stevig functioneringsgesprek met de betreffende leerkracht zal plaatsvinden.

Maar gelukkig zijn er veel meer positievere zaken te melden. In steeds meer gemeenten (dit jaar 160) gaat de regenboogvlag in top op de Coming Out Dag, zo ook voor het tweede jaar bij mijn naaste buren in het overwegend gristelijke Krimpen aan den IJssel en ook de gemeente Katwijk spreekt bij monde van Wethouder Corien van Starkenburg over een 'belangrijke symbolische stap' bij het hijsen van de regenboogvlag voor het eerst op het gemeentehuis. In Heerde werd de vlag niet door de gemeente gehesen, toen heeft een inwoner bij hem thuis de regenboogvlag uitgehangen.

Op heel veel scholen is er aandacht aan besteed door leerlingen en leerkrachten en het COC heeft een nieuwe campagne gelanceerd voor jongeren: #Kweetnie waarin wordt aangegeven dat het oké is als je nog niet weet wat je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is en het goed is om je gevoelens te delen met anderen.

Zo'n dag is en blijft belangrijk vanwege de nog steeds aanwezige intolerantie in eigen land, maar denk ook eens aan al die landen waar gevangenisstraf staat op het zijn van lhbt'er. In bepaalde landen kan men er zelfs de doodstraf ervoor krijgen. Afgelopen donderdag hebben de autoriteiten in Oeganda aangekondigd  om de doodstraf opnieuw in te voeren, nadat deze vijf jaar geleden door het constitutionele hof werd vernietigd. Simon Lokodo, de minister van Ethiek en Integriteit van het land zegt dat er 'een massale rekrutering geweest is door homo's op scholen, waar ze de valsheid promoten dat mensen zo worden geboren'. De huidige strafwet is te beperkt, daar is alleen de daad strafbaar, maar de Oegandese regering wil dat iedereen die betrokken is bij promotie en werving strafbaar moet worden gesteld en zelfs de doodstraf opgelegd mogen krijgen.

Diep, diep triest.


Ook in mijn geboortestad Den Haag wapperen de regenboogvlaggen aan de Hofvijver. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten