maandag 7 oktober 2019

In memoriam: Diahann Carroll

Wij kennen haar vooral van haar rol als Dominique Deveraux in de tv-serie 'Dynasty', en als Marion Gilbert in 'A Different World', Diahann Carroll. In Amerika was ze naast actrice ook bekend als zangeres. Ze nam veertien albums op, het merendeel in de jaren vijftig en zestig. Ze speelde in de eerste grote films met een zwarte cast, w.o. 'Carmen Jones' (1954) en 'Porgy And Bess' (1959). In 1962 was ze de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een Tony Award won voor haar rol in de Broadwayproductie 'No Strings'. 

Een andere mijlpaal was de hoofdrol die ze speelde in de tv-serie 'Julia' die heeft gelopen van 1968 t/m 1971. Daarmee was ze de eerste Afro-Amerikaanse actrice die een eigen tv-serie had waarin het personage niet stereotiep was. Hoewel niet iedereen het haar in dank afnam, omdat de rassenrellen in Amerika in die dagen hevig waren en men de serie a-politiek en onrealistisch vond, kreeg ze toch een Golden Globe voor die rol.

Diahann heeft naast dertien speelfilms en tien theaterstukken talloze gastrollen gespeeld in tv-series en tv-films. Ze is vier keer getrouwd geweest en heeft uit haar eerste huwelijk een dochter, Suzanne.
Op 4 oktober j.l. is Diahann overleden aan de gevolgen van kanker, ze is 84 jaar geworden.


Diahann als Dominique Devereaux



Geen opmerkingen:

Een reactie posten