dinsdag 22 oktober 2019

Telkens weer samen zijn

Net in de week dat mijn hele woning op stelten staat vanwege het Duurzaam Wonen-project wordt de door mij eerder bestelde 25 delige oeuvrebox van Willeke Alberti geleverd. En zoals Willeke door de jaren heen met haar liedjes harten onder riemen heeft gestoken doet ze dat nu weer, want is niet één van haar nummers en tevens levensmotto 'Het Komt Allemaal Goed'? Troostende woorden die ik in deze hectische tijden wel kan gebruiken.

Zoals ieder zichzelf respecterende muziekverzamelaar in de breedste zin van het woord heb ik vanzelfsprekend haar oeuvre reeds in mijn bezit, maar van haar repertoire tot ergens in de jaren 80 was niet alles op cd verkrijgbaar, en nu dus wel. Hoewel de samenstellers, net zoals bij de eerder verschenen oeuvre box van haar vader Willy, hier en daar wel wat steekjes hebben laten vallen. 'Het complete overzicht 1958-2019' is daardoor niet zo compleet als had gekund. Daarnaast staan er een aantal doublures op, terwijl bijvoorbeeld één van de mooiste versies van haar signaturesong 'Telkens Weer' uit 2001 met het Metropole Orkest is weggelaten, hoewel de drie andere nummers van die cd-single er wel opstaan. Maar goed, aan de andere kant staan er een handvol liedjes op die nog nooit verschenen zijn zoals een prachtige Nederlandse vertaling van Lucifer's  'House For Sale' en een duet met Rob de Nijs, 'Schrijf Me Niet', wat was bedoeld voor zijn album 'Chansons' uit 2008, maar waar uiteindelijk voor een soloversie van hem is gekozen.

De veelzijdigheid van Willeke staat buiten kijf. Naast zangeres heeft ze gedurende haar zestigjarige carrière alle disciplines wel beoefend, acteren zowel op tv, film als in het theater, musicals, revues, concerten en cabaret. Die veelzijdigheid komt op deze box duidelijk naar voren. Van haar hits als tienerster, via meezingers naar prachtige luisterliedjes. Samenwerkingen met niet de minsten uit het vak, o.a. Seth Gaaikema, Boudewijn de Groot, Corry Brokken, Leen Jongewaard, Paul de Leeuw, Jenny Arean en zelfs Herman Brood.

Een aanrader voor iedereen die het betere Nederlandse lied een warm hart toedraagt, al heeft Willeke in haar repertoirekeuze daar niet altijd op geselecteerd, maar dat is haar vergeven. Tegenover dubieuze, maar stiekem wel leuke liedjes als 'Babaloo' en 'Wie Komt Er In M'n Hokkie' staan zoveel prachtige nummers als 'Zeilen Op De Wind Van Vandaag' en 'Op Is Op'.

Weer een mooie (bijna) complete oeuvrebox van een Nederlandse artiest, na o.m. vader Willy Alberti, Ramses Shaffy en Conny Vandenbos is er natuurlijk nog één van onze nationale vedettes die zo'n prachtig oeuvre heeft dat een box met compleet werk gerechtvaardigd zou zijn: Liesbeth List. Vanwege haar ziekte komt ze niet meer in de publiciteit, maar wat zou het meer dan verdiend zijn als alles wat zij op plaat heeft gezet kraak-, tik- en ruisvrij 'voor het nageslacht bewaard blijft' in een mooie cd-box. Naast haar Nederlandse repertoire heeft ze ook albums gemaakt in het Frans, Duits en Engels, bovendien heeft ze zich altijd weten te omringen met de beste tekstschrijvers. Ik zou 'm op voorhand meteen bestellen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten