vrijdag 11 oktober 2019

Identiteit

Er is een gedeelte van de Nederlandse bevolking die zich zorgen maakt over hun identiteit, of om precies te zijn de Nederlandse identiteit. Hoewel koningin Máxima jaren geleden al verkondigde dat DE Nederlander niet bestaat, wat haar op veel kritiek kwam te staan, waarschijnlijk door dezelfde mensen die zich nu middels social media laten horen. Meestal anonieme accounts voorzien van een Nederlands, maar vaak ook Luxemburgs, vlaggetje, de door hen zo geliefde identiteit komt niet met heel veel kennis van zaken. Het is meer het gevoel, het onderbuikgevoel.

Zij maken zich bijvoorbeeld zeer druk om het uiterlijk van het sprookjesfiguur zwarte Piet en alles wat met het Sint Nicolaasfeest te maken heeft. Zo was er een vrouw die een bedrijfsleider van HEMA heeft aangesproken over het feit dat de chocolade Sint Nicolaas bruin is. Chocolade. Bruin. Zij deed op hoge toon kond in haar bericht dat ze HEMA niet meer zal bezoeken. Naast een vrolijke dag vanwege haar verstandelijk beperkte opmerking zal men er in die vestiging verder niet heel rouwig om zijn. Grappig zijn ook de berichtjes die beginnen met: "Je mag hier in dit land niks meer zeggen..." om vervolgens volledig los te gaan in een tekstje vol met beledigingen en scheldwoorden over datgene waarover men claimt niets meer te mogen zeggen.

Boeren die een heel land plat leggen en vernielingen aanrichten worden door boreaal identiteit-angstig Nederland met gejuich ontvangen, dit in tegenstelling tot activisten die zich terecht zorgen maken om het klimaat en met klem oproepen er iets aan te doen die een kruispunt in de stad bezetten. De vanwege integriteitsproblemen uit de VVD gezette drinkebroer Wybren van Haga stofte de jaren zestig uitdrukking 'werkschuwe nietsnutten' maar eens af om hen aan te duiden. De gotspe.

Zo zijn er nog talloze zaken op te noemen die de voornamelijk witte oudere boze medemensen doen huiveren dat de Nederlandse identiteit gedoemd is volledig te verdwijnen. Maar dan lees ik het bericht dat bij de opening van een filiaal van MediaMarkt in Leidschendam honderden mensen zich hadden verzameld omdat men gratis oordopjes kon bemachtigen. Er werd getrokken en geduwd, dranghekken en beveiligingspoortjes werden omver gebeukt, personeel en politie die de menigte in bedwang wilden houden werden omver gelopen en er vielen gewonden. Bovendien waren er mensen die zich al om half vijf in de nacht voor de deur hadden geposteerd. Veel Nederlandser dan dit wordt het niet. Geef iets gratis weg en de Nederlandse identiteit doet van zich spreken. Het loopt dus wel los met het verdwijnen daarvan, voor zover die zogenaamde identiteit al vastomlijnd is aan te duiden. Het zullen die paar druppels Frans bloed zijn die door mijn aderen stromen die ervoor zorgen dat ik, gelukkig, immuun ben voor dit soort acties. Ik kan me er niet mee vereenzelvigen.  Als ik iets wil hebben koop ik het gewoon. Koningin Máxima had gelijk, DE Nederlander bestaat niet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten