dinsdag 12 maart 2024

De Joodse Raad

Afgelopen zondagavond de eerste aflevering gezien van de 5-delige tv-serie 'De Joodse Raad'. Het gaat over de door de bezetter geïnitieerde oprichting van deze Joodse organisatie in januari 1941, welke door hen werd gebruikt als doorgeefluik om de anti-Joodse maatregelen door te voeren.

Niet de minste acteurs spelen in deze serie mee, o.m. Pierre Bokma speelt David Cohen en Jack Wouterse (fijn om hem weer eens te zien) speelt Abraham Asscher, zij zijn de voorzitters van de raad. En meteen zie je de twijfel bij allebei. Beiden hebben de intentie om het goede te doen voor hun gemeenschap en als je met de kennis van nu kijkt zou je wel willen schreeuwen naar de tv: Doe het niet! Ze denken dat praten beter is dan opstand, we moeten de agressor niet tegen het hoofd stoten, meebewegen, en hoe lang zal zo'n oorlog nou duren? Maar al vrij snel loopt het gierend uit de hand. 

Wat mij direct onder m'n huid zat was dat je in zo'n situatie niet weet waar je goed aan doet, achteraf zat iedereen in het verzet, maar dat is natuurlijk niet zo. Sommigen maakten verkeerde keuzes, maar niet allemaal bewust. Wat er in de kampen gebeurde werd nog niet geloofd, het was in een tijd dat communicatie per brief ging, niet eens iedereen had een radio en tv's waren er nog niet. 

Kleine spoiler: een jongen wordt tijdens een razzia samen met vierhonderd andere jongens en mannen afgevoerd naar Mauthausen. Zijn ouders krijgen bericht dat hij is overleden, een zwak hart. Voor ƒ25,- kan zijn as opgestuurd worden. Beangstigend is dat in de eerste aflevering ik al parallellen zie met nu. De dood van Alexei Navalny werd ook toegeschreven aan zijn gezondheid terwijl iedereen die geen Poetinpijper is weet dat hij is vermoord. 

Nu zien we, in tegenstelling tot toen, middels alle communicatiemiddelen die we tot onze beschikking hebben dat dictator Vladimir Poetin een land binnenvalt en de burgerbevolking bombardeert en geen tegenspraak duldt. Ook Benjamin Netanyahu van Israël pleegt voor de ogen van heel de wereld genocide op de burgerbevolking van Gaza en ook hier wordt heel omzichtig mee omgegaan. 'We moeten de agressors niet provoceren'. Bijna tachtig jaar later en er is nog niet veel veranderd in dat opzicht. Het zijn nu andere namen, andere gezichten en andere volken maar het 'dit nooit weer' waar men het na de Tweede Wereldoorlog over eens was is helaas utopisch gebleken.

De serie 'De Joodse Raad' kan ik u, na één aflevering gezien te hebben, van harte aanbevelen. 

Jack Wouterse en Pierre Bokma als Abraham Asscher en David Cohen in 'De Joodse Raad'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten