donderdag 7 maart 2024

Het verhaal van de foto

Op het naambordje bij mijn opa en oma aan de deur in de van Diemenstraat 108 in Den Haag heeft tot aan het eind toe als toevoeging 'besteldienst' gestaan. Dat was wat mijn opa deed in zijn werkzame leven. Ook in de telefoongids stond dat erbij. In zijn paspoort stond als beroep: 'expediteur'. Dit alles hield in dat hij per bakfiets verhuizingen deed. Op onderstaande foto ziet u mijn opa met, zoals het er uitziet, een splinternieuwe bakfiets met mijn vader erin. Dit moet ergens eind jaren 20 begin jaren 30 zijn. Op de bakfiets staat te lezen: Dienstverrichting 'Holland' met het adres en het telefoonnummer wat ze hun hele leven hebben gehad, want ze zijn pas op zeer hoge leeftijd verhuisd uit de van Diemenstraat waar ze ruim 60 jaar hebben gewoond naar een verzorgingshuis.

Tot in de tachtig kon je opa door Den Haag zien fietsen op zijn bakfiets zich niets van het verkeer aantrekkend, dat hoorden zijn beide zoons, mijn vader en ome Kees dan van mensen die vanuit het openbaar vervoer zagen dat opa op een gevaarlijke manier zich door het stadsverkeer manoeuvreerde. Dat maakte dat het punt was gekomen dat zijn zoons hem verboden om nog langer zijn leven (en dat van anderen) te wagen op die bakfiets, daartoe diende de fiets geheel en al ontmanteld te worden, want anders ging ie gewoon toch op pad. Opa was altijd een vrolijke man met pretoogjes, een borreltje en een sigaartje, dan had hij het al naar z'n zin.

Ik stel me zo voor bij de foto dat het het begin markeert van de besteldienst en dat hij zich vol trots met zijn jongste zoon én bakfiets laat portretteren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten