donderdag 14 maart 2024

Herinnert U zich deze nog? #229




BAY CITY ROLLERS
'SATURDAY NIGHT'
1976
Aantal weken: 8
Hoogste positie: 2



 


Als de video niet te zien is klik hier.

De Schotse broers Alan en Derek Longmuir begonnen on 1965 met de band Ambassador die in 1967 Saxons werd, maar ze wilden weer een nieuwe naam en die werd gevonden door met een dartpijltje op de kaart van de Verenigde Staten te gooien, het pijltje kwam terecht op Bay City en voilà, de Bay City Rollers waren een feit.

Eind 1973 was er na wat personele wisselingen de definitieve bezetting waarmee hun succesperiode begon. Zanger Les McKeown, bassist Alan Longmuir, drummer Derek Longmuir, gitarist Eric Faulkner en ritmegitarist Stuart Wood. In het clipje is Derek afwezig en drumt Les voor de vorm. Een hele rij hits volgden waarvan dit 'Saturday Night' de grootste was.

Hun muziek werd teenybopper genoemd en de band kleedde zich in tartanruiten om hun Schotse roots te benadrukken met hoogwater broeken en wijde pijpen. In het Verenigd Koninkrijk waren ze mateloos populair dat men het had over 'Rollermania'. 

De groep viel in 1981 uiteen en er kwamen in de jaren erna korte comebacks van groepsleden en diverse groepssplitsingen. In 1996-97 kwam bovenstaande succesformatie weer bij elkaar voor optredens. Van de band die nu nog als Bay City Rollers optreedt is Stuart de enige van de originele bezetting. Alan is overleden in 2018 op 70 jarige leeftijd en Les in 2021, hij is 65 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten