woensdag 13 maart 2024

In Memoriam: Eric Carmen

Al op de prille leeftijd van drie jaar kreeg Eric Carmen ritmelessen op het conservatorium, vanaf zijn zesde vioolles en in zijn middelbareschooltijd kreeg hij pianoles en leerde hij zichzelf gitaar spelen. Geen wonder dat hij verder ging in de muziek. Zijn eerste band, eind jaren zestig, was Cyrus Erie en in 1970 was hij één van de oprichters van The Raspberries. In 1975 ging de band uit elkaar en startte Eric een solocarrière.

Zijn eerste single 'All By Myself' was meteen een schot in de roos en is tot op de dag van vandaag een evergreen. Er zijn meer dan 130 covers van het nummer, door o.m. Celine Dion, Michael Ball, Eartha Kitt, Carmen McRae en Shirley Bassey. Eric baseerde het nummer op het Adagio Sostenuto van de componist Sergej Rachmaninov. Hij was de mening toegedaan dat de werken van deze componist onder het publiek domein vielen. Dit was echter niet zo, Sergej was pas in 1943 overleden. Maar goed, het nummer was er al en dus sloten Eric en de erven Rachmaninov een overeenkomst.

Eric heeft een bescheiden oeuvre, tussen 1975 en 1984 maakte hij vijf albums en pas in 2000 zijn zesde album. In 1987 had hij nog wel een grote hit te pakken met 'Hungry Eyes' uit de uitermate populaire film 'Dirty Dancing'. Maar ondanks dat is Eric altijd muziek blijven maken, met op eenzame hoogte dat prachtige 'All By Myself', waarmee hij eeuwige roem vergaarde.

Eric was drie keer getrouwd en met zijn tweede vrouw Susan, heeft hij twee kinderen, Kathryn en Clayton. Sinds 2016 was hij getrouwd met Amy Murphy. In het weekend van 9 en 10 maart is Eric in zijn slaap overleden hij was 74 jaar. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten