woensdag 3 april 2024

13 Jaar

Vandaag is het de 13e verjaardag van 'Aidan's World'. 13 jaar alweer, wat begon als een experiment om te zien of ik het wat zou vinden is uitgegroeid tot een dagelijks schrijven tot veler vermaak en vooral ook die van mezelf. In mijn jeugd al geïnspireerd geraakt door de boeken met 'stukkies' van Simon Carmiggelt, ik heb ze denk ik allemaal wel gelezen, en later de scherpe ironische columns van Youp van 't Hek. Een vriend van lang geleden, André, schreef blogs en zijn schrijfsels hebben me het duwtje gegeven om het ook eens te proberen en bam! we zijn 13 jaar verder. 

Maar ik heb ook veel gehad aan bloggers die helemaal niet (goed) kunnen schrijven, zij hebben me laten zien hoe het niet moet, ik ben daardoor heel alert op taal- en stijlfouten, wat niet betekent dat ik ze niet maak, maar ik probeer het echt tot een minimum te beperken, alleen al uit respect voor de lezers van mijn blogjes, dat ik niet het idee geef me er met een jantje-van-leiden van af te maken, maar echt mijn best doe om er iets prettig leesbaars van te maken. Zo waak ik ook voor herhaling van woorden in één blog en clichématig woordgebruik, want dan lijkt het een stukje voor de schoolkrant van de basisschool vol met stoplappen. Maar ik durf wel te stellen dat ik in de loop van die 13 jaar een eigen schrijfstijl heb gevonden die me past, met dank aan alle inspiratiebronnen zowel de goede als de slechte.

Leuk is het om weer eens te kijken naar lijstjes door die 13 jaar heen. Ik heb 4742 blogs geschreven, die zijn door 923937 mensen gelezen en daarvan hebben er 1553 op gereageerd. Hieronder ziet u de 10 meest gelezen blogs in de afgelopen 13 jaar. En mocht u denken dat het enkel in Nederland wordt gelezen moogt u opnieuw denken, 'Aidan's World' gaat mondiaal, zoals ook hieronder te zien is. Het wordt zelfs in 'onbekend gebied' gelezen wat ik vertaal naar buitenaardse beschavingen die middels mijn blog zich op de hoogte stellen van hoe het er hier op aarde aan toegaat, wat waarschijnlijk ook de voornaamste reden is dat ze zich ver van ons houden. 

Op de internetversie van 'Aidan's World' is er een knop om de blog te vertalen in welke taal dan ook, dus dat verklaart de buitenlandse lezers. Op de internetversie, op uw computer of laptop, ziet u zoveel meer dan op de smartphoneversie. Naast vertalen is er ook een zoekfunctie zodat u kunt nagaan of ik over een bepaald onderwerp of persoon al eens heb geschreven. Ook kunt u er op labels als bijvoorbeeld 'vakantie', 'theater' of 'at home' zoeken en tevens op jaar, maand en dag. Probeert u het eens. 

13 jaar, en ik ga nog wel even door.







2 opmerkingen: