woensdag 24 juni 2015

Hondenvleesfestijn

De titel van dit blogje is om van te griezelen, ik had er geen idee van, maar in de Chinese provincie Yulin is afgelopen maandag het jaarlijkse feest gestart om de hoogste zonnestand van het jaar te vieren. Naast granenlikeur en lychees wordt er ook katten,- en hondenvlees gegeten. Vooral hondenvlees omdat men geloofd dat het vlees kracht geeft voor de winter, en het, daar zijn we weer, goed is voor het libido. De dieren worden vaak op wrede wijze geslacht voor het feest, er zullen vast beelden van zijn, maar ik kies ervoor die niet te zien.

Dierenactivisten proberen al jaren het feest te stoppen, niet alleen omdat het zielig is voor de dieren, maar ook levensgevaarlijk voor de mensen die het eten. Honden worden vaak vergiftigd met chemicaliën en niet gecontroleerd op hondsdolheid. In de rest van China neemt deze traditie steeds meer af en staan er in Peking en Sjanghai tijdens deze feestweek vaker pizza op de menukaart dan hond. De staatskrant van China verwoordt het zo: "Honden kunnen gezelschapsdieren en voedsel zijn".

Een Amerikaanse dierenorganisatie, Duo Duo Project, heeft vorig jaar en petitie gelanceerd en is nu weer opnieuw geopend. Hier kun je die tekenen, 210.000 mensen gingen je al voor.
Inituatiefneemster van Duo Duo Project Andrea Jung zegt: "Ik heb het Dog Meat Festival vorig jaar bijgewoond. Sommige honden waren nog aan het kwispelen toen ze werden gedood in het slachthuis. Het vertrouwen dat honden in mensen stellen is ongezien."

Maar zoals gezegd, ook in China komt steeds meer weerstand tegen dit hele gebeuren. De 65 jarige gepensioneerde lerares Yang Xiaoyun heeft voor ruim 1000 euro honderden honden gekocht om ze van een gruweldood te redden. Yang doet dit al enige jaren, ze verkocht haar huis en huurt nu ruimtes om de geredde dieren onderdak te bieden. Ze maakt maaltijden voor de dieren en noemt ze haar 'kinderen'. Op dit moment zorgt ze voor 1500 honden en 200 katten.

Yang Xiaoyun


Geen opmerkingen:

Een reactie posten