maandag 15 juni 2015

In Memoriam: Drs. P

Cabaretier, zanger, tekstschrijver, dichter, auteur, letterkundige, componist en pianist, o ja, en ook nog afgestudeerd in de economie. Heinz Hermann Polzer, geboren in Zwitserland uit een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder. Na de scheiding van zijn ouders is hij met zijn moeder begin jaren 20 naar Nederland gekomen, maar is altijd Zwitser gebleven. Als hem naar de reden gevraagd werd was zijn antwoord steevast: 'Het is een leuke nationaliteit, ik zie geen noodzaak omdat te veranderen'. De werkelijke reden was dat in de oorlog de Zwitsers hem uit handen van de Duitsers hielden, en hem zelfs bijna letterlijk net op tijd voor het vuurpeloton wegsleepten, uit dankbaarheid daarvoor bleef hij Zwitser.

Willem Duys was het die zijn artiestennaam Drs. P bedacht, verwijzend naar zijn academische graad van doctorandus in de economie. Zijn eerste TV optreden was in 1964 in Willem's programma 'Voor De Vuist Weg'. De man was een door velen bewonderde taalkunstenaar met een apart gevoel voor humor. Adèle Bloemendaal die tegen wil en dank in de jaren 70 ieder jaar een carnavalshit opnam deed dat bij voorkeur met door Drs. P geschreven teksten, omdat die, zonder dat de hossende menigte het in de gaten had, heel het carnavalsgebeuren op de hak nam met liedjes als "Wat Heb Je Gedaan Daan" en "Hallelujah Kameraden". Zelf had Drs. P ook hits met "De Veerpont" (1973) en "De Dodenrit" (1974), een hilarisch lied waarin ouders hun kinderen vanuit de arreslee voor de hongerige wolven werpen ten einde zelf in Omsk aan te komen, tevergeefs overigens.

Tot op hoge leeftijd was Drs. P actief. Zaterdag 13 juni is hij overleden, hij heeft de mooie leeftijd van 95 jaar mogen bereiken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten