vrijdag 19 juni 2015

Lachen mag van God

Humor is voor mij een levensader, zonder relativerende humor zou ik echt niet kunnen leven, en het mag voor mij best wel een beetje schuren, de vinger op de zere plek leggen om de angel uit dat wat zo belangrijk lijkt te halen om er daarna met elkaar met een frisse relativerende blik naar te kijken.
Bij (streng) gelovigen in het algemeen en (strenge) moslimgelovigen in het bijzonder is humor een taboe, het leven, en zeker het geloof, dient zeer serieus genomen te worden, daar past geen vrolijke noot en al helemaal geen relativering, het opperwezen van hun keuze is geen lachebekje, meer een zuur oud sikkeneurig type die bewierookt en aanbeden wil worden, dat zelfs eist, en vervolgens dol is op allerlei gruwelijke straffen. Als je dan toch een opperwezen verzint maak er dan een leuke kerel of een tof wijf van waarmee je kunt lachen. Ik hou erg van wat Annie M.G. Schmidt altijd zei: "Lachen mag van God", ik durf te beweren dat ze daar Allah ook mee bedoelde.

Ik moest er weer aan denken toen ik vernam dat Geert Wilders in de Zendtijd voor Politieke Partijen (vanaf aanstaande zaterdag) voornemens is om er Mohammed cartoons te laten zien. De man provoceert nu eenmaal graag, maar haal je schouders gewoon op en klaar. Maar neen, de gelovigen met de langste tenen zijn zonder twijfel de streng gelovige moslims, naast humorloos zijn ze ook om het minste of geringste kwaad en voelen ze zich aangevallen. Ze uiten dat op primaire wijze waar we helaas al vele malen getuige van zijn geweest, moord en doodslag komt eerst.

Zo was uit de mond van de hoofdredacteur van Moslimvandaag.nl te horen dat hij vond dat Geert de schade die eventueel zou ontstaan aan Nederlandse ambassades als hij bovenstaande ten uitvoer brengt zelf maar moest vergoeden. Dus als oververhitte fanatici in diverse landen Nederlandse gebouwen of zelfs mensen gaan beschadigen vanwege wat cartoons, is dat de schuld van Geert. Een bijzondere redenatie.

Veel ludieker en dus leuker is de reactie van de organisatie van Marokkaanse moskeeën in Nederland. Zij hebben een cartoon uitgebracht als tegenreactie op de cartoonplannen van Geert. Die snappen het....zou je denken....
Bij hun uitleg bij monde van Alissa Zanzen, woordvoerder van de Raad Marokkaanse Moskeeën in Nederland, heb ik toch het idee dat het niet helemaal begrepen wordt: "We willen laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren".
Hún cartoon is dus humor, maar die Geert wil laten zien wordt als provocatie en belediging gezien.

Geert vond de cartoon van de RMMN in ieder geval 'geinig', dus een beginnetje om het allemaal niet zo zwaar te nemen is er, maar er is nog een wereld aan humor te winnen binnen de diverse geloofsgemeenschappen wereldwijd.

De cartoon van RMMN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten