vrijdag 8 januari 2016

Het werkt

Vanaf 1 januari van dit jaar dient men, ook voor plastic tasjes die men normaal gratis meekreeg, te betalen. Dit vanzelfsprekend uit milieu-overwegingen. Voordat deze maatregel van kracht ging, vroeg ik al aan klanten met een grote tas of al een plastic tasje: "Gaat het zo mee of wilt u een tasje?" Als ze dan toch een tasje wilden kregen ze die. Ik vroeg me af hoe men zou reageren op deze maatregel.

Met verbazing heb ik geconstateerd dat het grootste gedeelte van de klanten hier uitstekend op hebben geanticipeerd, hoewel verbazing, Nederlanders en 10 of 25 cent uitsparen, het was eigenlijk wel te verwachten. Op de vraag "wilt u een tasje?" komen nu uit handtassen, binnenzakken, broekzakken, e.d. zelf meegebrachte tasjes. Ook nemen mensen plots de spullen zo mee, en gisteren zei een man tegen me: "Ik moet toegeven, normaal zou ik 'ja' hebben gezegd, maar nu het geld kost niet", en hij concludeerde dat het dus werkt.

Maar er gebeuren ook hilarische dingen, afgelopen zaterdag hebben collega Leonard en ik een bijna kwartier durende slapstick gezien van een zuiver Rotterdams stel die twee hele kleine tasjes hadden en hele grote dingen hadden afgerekend en het 'een sport' vonden om het er toch in te krijgen om zo 25 cent uit te sparen. Er ving een hele reorganisatie van de gekochte items aan, hoofden werden rood, 'het is een sport' werd wel 3 keer herhaald, maar uiteindelijk riepen ze opgelucht dat het toch was gelukt, verschillende artikelen werden in broek- en jaszakken gedaan, weer andere in de minuscule tasjes, maar ze liepen er met enige trots heel tevreden mee weg.

Belangrijk is dat de Nederlandse zuinigheid er toe leidt dat er veel minder plastic tasjes worden verstrekt, en nee papier is geen optie, want dan gaan er nóg meer bomen om.


;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten