dinsdag 29 januari 2019

In Memoriam: Eli Asser

Zijn vader en moeder, de eerste vrouw van zijn vader, zijn broer en zus zijn allemaal vermoord in de concentratiekampen. Zijn hele leven heeft in het teken gestaan van schuldgevoel, waarom hij wel de oorlog heeft overleefd, en zij niet. Volgens zijn dochter, kunstenares en schrijfster Hella de Jonge, was de oorlog thuis altijd voelbaar aanwezig. Eli zei er zelf over: 'Ik heb geprobeerd om te leven in de positieve gedachte dat ik er nog ben, en dat ik daar heel blij mee moet zijn. En dat ik daar iets mee moet doen. Dat heb ik gedaan door de mensen een beetje plezier te geven in het leven. Een plezier dat mijn ouders niet hebben gekregen.'

Hij doelde op de teksten die hij naast zijn werk als journalist ging schrijven voor o.a. het komische hoorspel "MiMoZa" in 1953. Ook schreef hij teksten voor Wim Sonneveld. Maar grote bekendheid kreeg hij door de series '''T Schaep Met De Vijf Pooten" en "Citroentje Met Suiker", waar hij naast de scenario's ook de teksten voor de liedjes schreef die uitgroeiden tot evergreens. Wie kan ze niet meezingen: "We Zijn Toch Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen, Niewaar" of "Het Zal Je Kind Maar Wezen" gezongen door de hoofdpersonages uit de serie gespeeld door Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard en Piet Römer.

De originele serie van '''T Schaep" won in 1970 de Gouden Televizierring, mede door onderlinge ruzies kende de serie slechts acht afleveringen, toch is er in 1972 een opvolger gemaakt met "Citroentje" volgens hetzelfde recept, met dezelfde acteurs welke het twee seizoenen volhield.

In 2006 is er een remake gemaakt van '"T Schaep", met de liedjes van Eli. Dit was zo succesvol dat er nog 4 seizoenen volgde. Dat we er nog lang niet op uitgekeken zijn en we het gerust tot ons culturele erfgoed mogen rekenen, blijkt uit het feit dat vanaf april dit jaar er een theaterversie van "'T Schaep" te zien zal zijn in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Het is Eli gelukt om, zoals hij graag wilde, de mensen plezier te geven met zijn werk. 25 januari 2019 is hij overleden op de gezegende leeftijd van 96 jaar.


Eli Asser (links) met o.a. Adèle Bloemendaal, Piet Römer en Leen Jongewaard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten