woensdag 2 januari 2019

Traditie

Ach, Nederlanders en hun tradities, daar komt niemand tussen. En als er eens gevraagd wordt om eventueel het één en ander aan te passen, eerst dan leer je de Nederlander goed kennen. Te vuur en te zwaard worden die tradities verdedigd onder het mom van 'ónze cultuur' en 'zo is het altijd geweest'. Neem nu zo'n oud en nieuw, er zijn vier doden gevallen, de hulpdiensten zijn 3150 keer opgeroepen, de hulpverleners zijn, zoals de traditie voorschrijft, belaagd, er zijn 6300 incidenten gemeld van het met vuurwerk bekogelen tot het inrijden op de politie, en vanzelfsprekend geen oud en nieuw zonder vuurwerkgewonden. In Scheveningen leidden te hoog opgetaste vreugdevuren door de wind tot een vonkenregen en branden. Kortom het was weer een oud en nieuw met tradities om trots op te zijn.

Na het zien van het geweldige programma op oudejaarsavond 'Annie M.G. In Carré' waarin o.a. Loes Luca, Huub van der Lubbe, Jenny Arean, Frédérique Spigt en Dick van Doorn met live orkest uit het omvangrijke oeuvre van Annie M.G. Schmidt putten, ben ik voor een nieuwe traditie. Zend op oudejaarsavond een programma uit waarin een weergaloze tekstschrijver of artiest wordt geëerd door diens werk te brengen. Voor een ieder die het niet heeft kunnen zien, raad ik ten zeerste uitzending gemist aan. Loes Luca die samen met het Haags Matrozen koor een hilarische versie brengt van het nummer "Knapenkoor". Jenny Arean die als geen ander Annie liedjes als "Het Is Over" en "Ik Ben Er Nog" over het voetlicht kan brengen. En bij het liedje "Kleine Zwakke Vrouw" denk je niet meteen aan Frédérique Spigt, maar ze zingt het wel net zoals "Ali Cyaankali" . Van Annie's werk kunnen wel een aantal avondvullende programma's gemaakt worden, maar denk ook eens aan Lennaert Nijgh of Robert Long bijvoorbeeld.

Tradities zijn ooit door mensen verzonnen en kunnen ook weer worden aangepast of zelfs afgeschaft. En er kunnen vanzelfsprekend nieuwe dingen voor in de plaats komen die uitgroeien tot tradities waarbij geen gewonden en doden vallen, en er geen miljoenenschade is.

Annie M.G. Schmidt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten