vrijdag 11 juni 2021

AJ and the Queen

Bijna ben ik er doorheen, 'AJ and the Queen', een serie op Netflix mede bedacht door RuPaul Charles de ook de hoofdrol speelt. Ik moest er even in komen, maar ben daarna gaan genieten van de roadtrip die Robert Lincoln Lee (RuPaul Charles) samen met de tienjarige AJ (Amber Jasmine) Douglas (Izzy G.) maakt. Onder de naam Ruby Red werkt Robert als dragqueen maar is onlangs opgelicht door de man waarvan hij dacht dat het de liefde van zijn leven was. In een oude camper reist hij door Amerika om optredens te doen. Als verstekeling vindt hij AJ in z'n wagen, een kind wiens moeder verslaafd is aan drugs. Ze worden op de hielen gezeten door Hector, de man die Robert heeft belazerd en diens zuster in het kwaad Lady Danger.

Waar ik even aan moest wennen is het vroegwijze meisje AJ, ik ben daar niet zo van, maar gaandeweg kom je steeds meer te weten over haar geschiedenis en ook die van Robert. Op hun weg door Amerika komen ze de meest fantastische personages tegen. Michael-Leon Wooley die Roberts beste (blinde) vriend Louis Bell speelt is ronduit hilarisch. Iedere aflevering heeft wel een scene met drag erin, want RuPaul, maar het wordt niet overdone. Mooi zijn de kleine maar belangrijke lessen die de goede verstaander eruit kan pikken met betrekking tot drag, gay, gender, afkomst  etc., zonder belerend of opdringerig te zijn. Ook is het leuk om te zien hoe de relatie tussen Robert en AJ, die min of meer tot elkaar zijn veroordeeld, steeds hechter wordt.

Helaas is al bekend gemaakt dat Netflix het bij één seizoen houdt. Ik vond al dat sommige scènes voor Amerikaanse begrippen vrij ver gaan. Het feit dat een tienjarig meisje in kringen van nachtclubs verkeerd en met gays en dragqueens omgaat is voor een bepaald gedeelte van Amerika ondenkbaar. Dat dit vaak hetzelfde gedeelte is die één of meerdere wapens in huis heeft waar ook kinderen wonen, geeft de hypocrisie van de gemiddelde Amerikaan wel aan. En toen ik gisteren een aflevering zag waarin AJ per ongeluk grapfruitsap dronk waar wodka in zat en vervolgens dronken werd, begreep ik wel dat er in het conservatieve Amerika controverse is geweest om de serie en dat men dus heeft besloten het bij één seizoen te laten. 

Maar ook dit ene seizoen kan ik u van harte aanbevelen. 

AJ en Robert.

Louis in drag als Cocoa Butter.

AJ en Ruby Red.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten