woensdag 9 juni 2021

In loving memory: Louis Armstrong (1901-1971)

Het immer vrolijke voorkomen, die intense lach, zijn karakteristieke stem, dat zijn de eerste dingen die naar boven komen als ik aan Louis Armstrong denk. Natuurlijk ook aan zijn hit 'What A Wonderful World' welke jaren na zijn dood, vanwege het gebruik ervan in de film 'Good Morning Vietnam', weer in de hitlijsten stond, zijn rollen in de films 'High Society' en 'Hello Dolly', z'n duetten met Ella Fitzgerald, het James Bond thema 'We Have All The Time In The World' en natuurlijk zijn trompet. 

Wat ik niet wist was hoe zijn allerprilste jaren waren en het ontroerde me toen ik het vernam.

Louis was een kleinzoon van tot slaaf gemaakten en werd geboren in het arme gedeelte van New Orleans wat bekend stond als 'Back of Town'. Zijn vader verliet het gezin toen hij nog heel jong was. Zijn moeder ging werken als prostituee en hij woonde samen met zijn zusje bij hun oma. 

Al heel vroeg zat het muzikale erin en hij zong samen met drie andere kinderen op de straten van New Orleans en verdiende zo wat geld. De familie Karnofsky, een Joodse familie, geëmigreerd vanuit Litouwen namen hem als zevenjarige in hun gezin op, het was één van de eerste keren in zijn leven dat hij met vriendelijkheid en liefde werd tegemoet getreden.

Als hij ging slapen zong mevrouw Karnofsky een Russisch slaapliedje wat hij mee kon zingen. Later leerde hij verschillende Russische en Joodse liedjes. Ze gaven hem geld zodat hij zijn eerste muziekinstrument kon kopen, iets wat gebruikelijk was in Joodse families. Ze bewonderden en stimuleerden zijn muzikale talenten. Toen hij later professioneel muzikant en componist was gebruikte hij soms Joodse melodieën in zijn composities.

Als herinnering aan deze familie die hem had geadopteerd in 1907 heeft Louis tot het eind van zijn leven een Davidsster gedragen. Ook sprak hij vloeiend Jiddisch. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten