maandag 9 maart 2020

4us

Op dit moment is 0,0014% van de wereldbevolking besmet het het coronavirus. De beelden van hoe de wereld ermee omgaat is een combinatie van een rampenfilm en comedy. Donald Trump roept zonder enige kennis van zaken allerlei dingen, maar dat is iedereen wel gewend, zoals de uitlatingen van die vervelende maar onvermijdelijke oom op verjaardagen. In Italië en bepaalde gebieden in Frankrijk zijn alle scholen dicht, terwijl bekend is dat het virus zich nu juist niet verspreid onder jonge mensen. In Nederland is heel Noord Brabant tot lepragebied verklaard door het RIVM. Men wordt met klem verzocht om met maar de mildste klachten thuis te blijven, geen contacten aan te gaan, niet te gaan werken, etc. Echter, zo zei de RIVM-meneer in hetzelfde betoog: 'Even naar de supermarkt kan wel'. Ik distilleer daaruit dat men supermarktmedewerkers naar hartenlust mag en kan besmetten. Totale waanzin dus omdat men er de vinger nog niet helemaal achter heeft. Ik heb hier en daar ook al gemondkapte mensen gezien, gewoon op straat, terwijl toch wel duidelijk is dat het geen zin heeft. Ik mag dan ook erg graag analyses lezen van mensen die vanuit hun professie er een nuchtere kijk op hebben, zoals Richard Steenvoorden:

'Nee ik ben niet bang voor het coronavirus. En nee, het is niet zo onschuldig als een griep, maar ook niet zo gevaarlijk als men denkt. Je hoeft je alleen zorgen te maken om de zwakkeren en ouderen in onze omgeving. Dus geef ik de volgende tips: Was je handen regelmatig met zeep. Zeep is een wondermiddel! Waarom? Het nieuwe coronavirus heeft een 'enveloppe' wat betekent dat het een celmembraan heeft. Dat membraan bestaat uit vetten en deze vallen uitéén als dit in aanraking komt met zeep.

Antibactieriële zeep heeft GEEN extra nut
- Het is slecht voor het milieu
- Zorgt voor resistente bacteriën
- Helpt niet tegen een virus
- Zorgt voor toename allergieën
Alcohol kan bij virussen met een enveloppe wél helpen.

Gezichtsmaskers zijn vooral schijnveiligheid voor de gebruiker. Ze werken goed voor het filteren van stofdeeltjes, maar de deeltjes waarin het virus zit zijn veel kleiner. N95 maskers werken in 95% van de gevallen, maar zijn voor onze zorgprofesionals.

Als je niest of hoest doe het dan in je elleboog en NIET in je hand of zakdoek. Het is de beste manier om ziekmakende deeltjes te verspreiden. Prettig voor jezelf en anderen. Als je ziek wordt, vermijd dan het contact met andere mensen. Koorts is het meest voorkomende (87.7%), daarna lichte hoest. Blijf vooral uit de buurt van ouderen. Kinderen zijn geen risicogroep, Van de 44.000 besmettingen in China waren er maar 416 kinderen van onder de 9 en zijn er geen doden gevallen.

Als je het vergelijkt met de varkensgriep, loopt de wetenschap nu al iets voor op de aanpak van toen. We zijn nu 65 dagen verder na de eerste vaststelling (1 december). Laten we hopen dat er nu nog sneller een vaccin is!

Luister vooral niet naar mensen met Facebookwijsheid, maar luister naar de professionals en laat je niet bang maken. Je zal het hoogstwaarschijnlijk NIET krijgen, een kleinere kans dat je je echt ziek voelt en een nog kleinere kans dat je eraan overlijdt. Geef je immuunsysteem even 'n boost door gezond te eten. Wees voorbereid in middelen voor eventuele symptoonverspreiding, maar doe dit met mate en ga niet egoïstisch massaal spullen inslaan zodat anderen die het wellicht echt nodig hebben het niet meer kunnen kopen. Denk aan anderen!

En als afsluiter: blijf je handen ook wassen als deze hype voorbij is. Een stuk hygiënischer en helpt ook bij risicovermindering voor de gewone verkoudheid of griep.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten