woensdag 4 maart 2020

Dionne en Tammy

Het was eind jaren tachtig, begin jaren negentig dat ik bevriend was met een jongmens waarmee ik de passie voor muziek deelde, wij vonden elkaar in de wederzijdse bewondering van Shirley Bassey, maar hij had meerdere zangeressen waar hij blinde adoratie voor had. Eén daarvan was de Amerikaanse zangeres Dionne Warwick, bekend als de voornaamste vertolkster van Burt Bacharach hits in de jaren zestig. Nadat haar platenverkoop in de jaren zeventig langzaam in het slop raakte kwam ze in 1979 onder contract te staan bij Arista Records waarmee haar carrière weer opnieuw tot grote hoogte steeg.

Later leerde ik een verloofde kennen die groot fan was van de country zangeres Tammy Wynette. En bovendien mede voorzitter van de Nederlandse Tammy Wynette fanclub en in die hoedanigheid kwam verloofde zelfs bij haar thuis in Tennessee. Tammy had een warm hart voor haar fans. Country muziek is het Amerikaanse equivalent van het Nederlandse levenslied, of zoals Tammy's collegaatje Dolly Parton het zo mooi verwoordde: 'Country muziek is rijk worden door te zingen over hoe fijn het is om arm te zijn'.

Zoals u zelf wel weet, vrienden en verloofdes komen en gaan, maar wat blijft zijn de dierbare herinneringen aan de mooie en leuke momenten met hen als ook de muziek. Daarom was ik verrast en blij dat eind februari er een boxje uit is gekomen met alle twaalf albums die Dionne Warwick voor Arista Records heeft opgenomen met aardig wat bonustracks. Gisteren is ie bij me afgeleverd. Cherry Red Records heeft dat boxje op de markt gebracht. Deze zelfde maatschappij brengt ook met enige regelmaat op, min of meer, chronologische wijze het oeuvre van Tammy Wynette uit. Van haar is (nog) niet alles op cd verschenen. Nog vijf albums te gaan en dan zijn ook alle studioalbums van Tammy het vinyltijdperk ontstegen.

Door vriendschap en verloving heb ik deze twee zangeressen beter leren kennen dan enkel 'Anyone Who Had A Hart' en 'Stand By Your Man' en daar kan ik vandaag de dag nog intens van genieten. Tammy Wynette is helaas niet meer onder ons, zij is op de veel te vroege leeftijd van 55 jaar in 1998 overleden. Dionne is nu 79 jaar en momenteel bezig met haar afscheidstournee. Op 16 oktober van dit jaar doet ze, als God het wil, ook Nederland aan, in De Doelen in Rotterdam.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten