dinsdag 31 maart 2020

Herinnert U zich deze nog? #155





IL VOLO
"GRANDE AMORE''
2015
Geen hitnotering


Omdat er dit jaar vanwege de pandemie geen Eurovisie Songfestival zal zijn breng ik mijn meest favoriete inzending maar eens in herinnering. De Italiaanse inzending van 2015 het trio Il Volo met 'Grande Amore' waarmee ze eerder het San Remo Festival hadden gewonnen en zo het ticket voor het Eurovisie Songfestival op zak hadden, nadat het nummer werd ingekort naar de maximale toegestane drie minuten. 

Het lied heeft een wat moeizame ontstaansgeschiedenis. Het is al geschreven in 2003 en aangeboden voor het San Remo Festival van 2005 maar het werd 'te ouderwets' bevonden. Na twaalf jaar werd het lied opnieuw aangeboden om op het San Remo Festival te worden gezongen door Francesca Carli en Enrico Giovagnoli, maar vanwege de leeftijdsregels van het festival mochten zij niet meedoen. Vervolgens bedankte Orietta Berti voor de eer het lied ten gehore te brengen omdat ze niet beschikbaar was voor het festival. Uiteindelijk kwam het bij de jongens van Il Volo terecht, die wel verzochten om enkele regels aan te passen. Oorspronkelijk refereerde de tekst aan een serenade onder een balkon gezongen, maar de jongens vonden dat niet bij hun leeftijd, (20, 21 en 22) passen.  

Gianluca Ginoble, Ignazio Boschetto en Piero Barone (van links naar rechts) leerden elkaar kennen in 2009 tijdens de tv-talentenshow 'Ti Lascio Una Canzone'. Hoewel ze gezamenlijk 'O Sole Mio' zongen in dat programma, hadden ze zich afzonderlijk ingeschreven. Uiteindelijk won Gianluca de talentenjacht, maar besloten de jongens na het programma om samen als trio verder te gaan. En met succes. 

In 2010 kwam hun debuutalbum uit waarna er nog drie albums volgenden voor hun deelname aan San Remo en Eurovisie. Ook reisden zij de wereld over voor concerten en tv optredens, w.o. in oktober en november 2012 samen met Barbra Streisand tijdens haar concert tour. Bij het Eurovisie Songfestival werden ze door de televoters met afstand als winnaar uitgeroepen, maar door het samenvoegen met de jurystemmen eindigde Il Volo als derde achter Zweden en Rusland. Wel wonnen ze de door de internationale pers in het leven geroepen Marcel Bezençon Press Award voor het beste lied.

Na het festival gingen ze door met touren en het opnemen en uitbrengen van albums en vieren ze nu met een wereldtournee hun tienjarig bestaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten